04 syyskuuta 2015

Mikkeller / Grassroots Wheat is the New Hops IPA

Törmäsin hiljattain maukkaaseen ipaan, jonka tilasin reseptin perusteella ulkomailta – taikasana Bretta. Tarkemmin ottaen on kyseessä varmaankin jonkinlainen white IPA tyylin edustaja, sillä reseptistä löytyy runsaammin vehnää. Ostin oluen (useamman) Mikkeller.dk nettikaupasta vajaalla viidellä eurolla, mutta olen tätä halvemmallakin muissa nettikaupoissa nähnyt.

Wheat is the New Hops on yhteistyöolut Grassroots Brewingin kanssa (Hill Farmstead Brewery) ja sen reseptiikasta löytyy rungon puolelta mallastetun- ja mallastamattoman vehnän lisäksi Maris Otter -maltaita. Humalina on käytetty Citraa ja Centennialia. Perus hiivan lisäksi on käytetty villihiivaa (Brettanomyces).

Oluesta löytyy myös isompi 50cl versio, joka on pantu Hill Farmstead Brewerylla – tämä 33cl versio on pantu De Proefilla. Brettan ansiosta tämä saattaa hieman kehittyä pullossa ajan saatossa, mutta toisaalta ipamaisuus varmaan hiipunee.


Mikkeller / Grassroots Wheat is the New Hops, 6%

Tuoksu on huumaavan houkutteleva. Tuore hunalaisuus, jossa havuisuutta, pihkaa ja tuoretta nurmea, on hedelmäisyyden kanssa hienosti tasapainossa. Brettan maanläheinen happamuus tuo hienon lisän. Vehnän omat tuoksut jää ehkä hieman piiloon, mutta hieno ipan tuoksu!

Maussa humalat tulee paljon hennommin kuin antaa odottaa. Hedelmäisyys on tuoretta ja miedosti kirpeää. Nektariinia, mangoa, persikkaa ja greippiä. Tasapainoinen ja raikas. Ei kovin voimakas millään saralla ja ehkä asteen verran pliisu, mutta maukas. Katkeroja saisi olla astetta enemmän. Tätä paikkaa onneksi bretta ja hedelmäisyys. raikas vivahteikas kesäolut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti