05 syyskuuta 2015

Maitokaupan Brooklynit testissä

Maitokauppoihin ilmestyi viime kuussa uusia Brooklyn Breweryn tulokkaita, joista yksi on vanha tuttu, mutta ulkoasu on kokenut kohennuksen. Sinebrychoff vastaa Suomessa Brooklynin maahantuonnista – ensimmäiset panimon oluet tuotiin sen toimesta vuonna 2006. Nyt olisi tarjolla lageria, session IPAa ja session saisonia, eli farmhouse alea. Otetaanpa selvää oluiden faktoista.

Brooklyn 1/2 Ale edustaa Farmhouse Ale tyyliä, jonka alkoholipitoisuus on 3,4%. Alunperinhän farmhouse alea pantiin janojuomaksi kuumia kesäpäiviä varten, jolla maataloustyöntekijät saivat tukahdutettua janonsa. 1/2 Alen runko syntyy Pilsner- ja Dark Munich -maltaista. Humalapuolelta löytyvät Perle, Simcoe, Amarillo ja Sorachi Ace. Näiden lisäksi on käytetty mausteena appelsiinin kuorta. Katkerot maahantuojan mukaan 37 EBU.


Toisena oluena on jo pidemmän aikaa kaupoista löytynyt American Ale, joka on saanut uuden designin. Tämänkin suunnittelun takaa löytyy henkilö nimeltä Milton Glaser, joka on tuttu mm. I Love NY -logosta. Runko rakennettu Maris Otter-, British Pale- ja Crystal-maltaista. Humalina löytyy Willamette, Cascade ja Amarillo. EBU 24. Kyseisestä oluesta tuli samaan aikaan myös tölkkiversio.

IPA-tyyliä edustaa sessioitava Brooklyn Scorcher Session IPA (Scorcher #366). Sinebrychoff ilmoittaa tässä käytetyn täysin uutta humalaa (HBC #366), jolla ei vielä ole nimeäkään. Valmistajan sivujen mukaan humalina on käytetty Pilgrim, Cascade, Willamette, Bravo ja Amarilloa. Rungosta löytyy Pale ja Caramel.

Oluita löytyy nyt ruokakauppojen hyllyiltä ja hinnat ovat liikkuneet siellä 2,10–3,5€ luokassa. Itse ostin nämä Tapiolasta Ainoa-kauppakeskuksen K-supermarketista. Näiden lisäksi on vielä tuloillaan Brooklyn Winter Ale ja Sorachi Ace, joista jälkimmäisen olen todennut loistavaksi olueksi.


Brooklyn 1/2 Ale, 3,4%

Tuoksusta olen bongaavinani Sorachi Acen kaltaista humalaa (tässä vaiheessa en vielä tiennyt, että sitä olikin tässä). Mietoa piparminttua, tilliä ja tammilastun tyylistä mausteisuutta. Mieto humaluus. Hyvin pehmeä ja raikas tuoksu, jossa saisoneille ominaista mausteisuutta ja kevyttä hiivaisuutta. Tuoksu tuo mieleen kepeän oluen. Hyvä.

Maussa kevyt runko tulee jopa liian ohuena alkuun. Raikas, mutta hyvin kevyt ja melko hiilihappoinen. Tuoksun kaltaista mietoa humalaa, joka vaimenee hyvin nopeasti kulauksen jälkeen. Sorachi tuo kivan aromikkuuden. Jälkimaku on aika olematon, hyvin mieto kuiva humaluus jää jäljelle. Jos kaipaa hyvin kevyttä, on tämä kelpo saison.



Brooklyn American Ale, 4,5% (2015)

Tuoksu maltainen ja aavistuksen pahvinen. Leipäisyyttä ja toffeeta. Humalaa hyvin miedosti, enkä erota erityisesti jenkkihumalia. Tuoreemman oloinen kuin aiemmin maistamani yksilö, mutta jotenkin tästä puuttuu sellainen särmä.

Maussa mennään samoilla korteilla. Tässä saisi olla enemmän humalaa. Maltaisuutta löytyy, mutta sekin on hieman pahvista. Jälkimaussa alkaa tulla parempia viboja, mutta ei tämä ehkä ole itselleni tarkoitettu. Perus ale helppoon juontiin.


Brooklyn Scorcher Session IPA, 4,5%

Tuoksussa on hyvin tunnistettavissa amerikkalaisuutta – pihkaista ja havuista humalaa, johon sekoittuu hyvin mietoa karamellisuutta. Humala vaikuttaa hyvin tuoreelta ja on selkeästi esillä. Hedelmäisyyskin tuo mukavaa raikkautta. Tämän tuoksu lupailee jo ihan hyvää.

Maussa humala näyttää tietä, mutta runko paljastuu melko pian hieman vaisuksi. Greippistä katkeruutta ja hedelmäisyyttä, jonka taustalla ripaus sitruksisuutta. Keskivahvasti katkera, kyllä tämän hyvin IPAksi jo mieltää. Jälkimakuun katkeruus hieman väistää ja jättää suun kuivaksi. Yksioikoinen ja hieman lyhyt, mutta kelpo suoritus.



Näistä kolmesta paras on mielestäni 1/2 Ale. Huolimatta erittäin kevyestä rungosta, löytyy siitä mukavaa mausteista humalaa (jep, Sorachi Ace on vakuuttanut minut ennenkin). Luulen tämän oluen olevan melko onnistunut. Scorcher olisi hyvä kakkosvalinta, joka tarjoaa hyvän maitokauppavahvuisen greippikatkeruuden humalajanoisemmille. Alla vielä kuvat Brooklyn Sorachi Acesta (tulossa ravintoloihin ja ehkä Alkoon?) ja vanhantyylisestä American Alesta.



American Ale arviota päivitetty 7.9.2015: Uusintamaistossa totesin astetta paremmaksi kuin alunperin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti