10 syyskuuta 2015

Brooklyn Black Chocolate Stout & Brooklyn Blast!

Brooklyneiden makuun kun päästiin, niin otetaan tähän väliin kaksi vahvempaa Brooklynia – suklainen Black Chocolate Stout ja humalainen Blast! Jälkimmäinen tuli nautittua jo kesän alussa mökillä, josta arvio on maannut viimeistelemättömänä siitä lähtien. Blast! löytyi Saveur Bieren verkkokaupasta 3,90€, kun taas Black Chocolate tuli ostettua Ruotsista viime vuonna. Tämä tuli maistettua ensikertaa joskus muutama vuosi takaperin, sillä tuolloin Black Chocolate Stout löytyi Alkon valikoimista.

Black Chocolate Stoutia on pantu vuodesta 1994 ja sen reseptistä löytyy Pale-, suklaa- ja Caramel-maltaita, joiden lisäksi on käytetty mallastettua vehnää ja jonkinlainen sekoitus paahdettua ohraa ja mallasta (blend of American roasted malts and barleys). Humalapuolelta löytyy Willamette ja American Fuggle. Suklaisuus on saatu tähän siis käytetyistä maltaista, sillä reseptissä ei ole suklaata, tai kaakaota.
"Black Chocolate Stout achieves its dark chocolate aroma and flavor through the artful blending of six malts and months of aging. Properly kept, it will improve in the bottle for many years. The interesting thing is that the beer becomes much more chocolatelike over its first year in the bottle. We brew it every year for the winter season and it is delicious when newly bottled, but also ages beautifully for years." – Garrett Oliver, Brooklyn Brewmaster


Blast! on puolestaan tupla-IPA, jonka valmistuksessa on käytetty Maris Otter- ja Pilsner -maltaita. Humalapuolelta löytyy sitten sitäkin enemmän bängiä – Willamette, Magnum, Cascade, Fuggle, Aurora, Zythos, Bravo, Simcoe, Sorachi Ace, Amarillo, Experiment 6300. IBUt on kuitenkin maltilliset 53. Eiköhän noilla olla kuitenkin liemi saatu katkeraksi, vai onko? Ohessa mietteet kahdesta suuresta Brooklynilaisesta.
"So we use earthy English hops to build the foundation and bright citrusy American hops to bring the noise in the rambunctious IPA we call BLAST! British Maris Otter and German Pilsner malts lends solidity, balance and bready flavors to brace up a beer that’s beautifully hoppy, strangely quaffable and oddly compelling. Minerally hop bitterness is followed by a shock wave of flavor and aroma. You won’t even know what hit you."

Brooklyn Black Chocolate Stout, 10% (Winter 2013/2014)

Tuoksussa kuohkeaa espressoa ja tummaa suklaata. Miedosti hapanta maltaisuutta. Alkoholin tuntee hehkuvana, mutta ei häiritsevänä. Mieto paahteisuus velloo aromien päällä. Bourbonviskistä tuttua hiivaista mäskisyyttäkin on aistittavissa. Yleisesti ottaen tämä on makeaahko ja kermainen, eikä kuivan humalainen stout.

Maussa täyteläinen tumma sulkaisuus ja kuohkea maltaisuus täyttää suun. makeus ja tumman suklaan suolaisuus on hienosti tasapainossa. Mieto paahteisuus on juuri sopivaa tässä. Suklaa on onneksi tummaa eikä liian makeaa. Ei tunnu myöskään päälle liimatulta. Suutuntuma sopivan kuohkea. Jälkimaussa tummaa suklaata, kaakaota ja miedosti imelää maltaisuutta. Herkullinen stout.Brooklyn Blast!, 8,4% (2014)

Tuoksussa kireetä mäntyhumalaa (pihkaisa ja kuiva), kuivaa keltaista hedelmää ja sammalta. Humala on kuivan pihkaista, lääkemäistä ja yrttistä. Yleisvaikutelma kuivan humalainen. Hieman alkoholin lämpöäkin (ja jopa pistelyä) löytyy. Jotenkin tulee mieleen myös kostea kivikko. 

Maku ei niin humalainen kuin tuoksu antoi odottaa. Pehmeästi ja kuohkeasti alkaa humalat ja maltaat tasapainoilemaan. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kuivahko. Alussa tulee karamellisuutta ja hyvin mietoa paahteisuutta (ajattele paahtoleipää). Humala astuu kuvioon oikeastaan keskivaiheilla ja jatkaa kuivattamista loppua kohden. Yrttistä, hieman lääkemäistä ja greippistä humalaa. Toisaalta myös pihkaista ja havuista. Hedelmäisyys ei tule kovin vahvasti esiin. Aika haastava ja ehkä hieman ristiriitainen. Tämä vaatinee uusintamaistoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti