10 joulukuuta 2014

Emelisse White Label IRS: Bunnahabhain & Makers Mark BA

Hyvien Imperial Stoutien jälkeen on rima asettunut melko korkealle, mutta samassa tyylilajissa jatketaan seuraavienkin kohdalla. Lisäksi nämäkin ovat itselleni mielenkiintoisiksi osoittautuneita tynnyrikypsytettyjä oluita. Oluiden valmistajan on Emelisse, jonka oluita tuli viimeksi maisteltua kesällä. Nämä olivat kaikki enemmän tai vähemmän humaloituja (IPA-sarjan oluita), mutta näitä tynnyrikypsytettyä Emelissejä en muistaakseni vielä ole maistanut.

Otsikon oluet kuuluvat White Label -sarjaan, josta löytyy monenlaisia tynnyrikypsytyksiä. Viskikypsytyksien lisäksi löytyy, viinitynnyriä, konjakkitynnyriä ja Balsamicoa. Aikamoista. Molemmat näistä edustaa Imperial Russian Stout -tyyliä, joten sinänsä sopii hyvin maisteltavaksi rinnakkain. White Labelin joukosta löytyy myös useampia Barley Wine -tyylisiä oluita.

Ensimmäinen nyt maisteltavista oluista on kypsytetty skotlantilaisen tislaamon Bunnahabhainin tynnyreissä (Islayn saarelta). Odotettavissa voi olla viskityylin saralta mitä vain, sherryistä, savuista, tai ihan perinteistä ex-bourbontynnyrin tuomaa tyyliä. Savua saattaa siis olla tiedossa, vaikka Bunnahabhain onkin niitä ainoita vähemmän turpeella läträäviä tislaamoja Islayn saarella. Suurin osa sen tuottamasta tisleestä on turpeetonta/vähäturpeista (fenolipitouisuus alle 10ppm). Jos kiinnostaa, niin oheisestä linkistä pääset lukemaan hiljattain pidetyn Bunnahabhainin kotitastingin.

Toinen oluista on myös viskikypsytetty, mutta edustaa amerikkalaista maailmaa. Olut on kypsytetty entisissä Makers Markin bourbontynnyreissä. Makers Mark on massasta poikkeava bourbon mäskireseptin osalta, sillä perinteisen maissi-ruis-ohra -reseptin sijaan käytetään maissia, vehnää (red winter wheat) ja ohramallasta. Tämä tuo profiiliin pehmeää makeutta. Tämän oluen kohdalla odotukset ovat hieman korkeammalla, sillä bourbotynnyreissä kypsytetyt stoutit ja porterit ovat maistununeet aiemmin melko nmukavasti.

.

Emelisse White Label Imperial Russian Stout, Bunnahabhain BA, 11%

T: Tuoksu on jauhoinen, hieman palanut ja savuinen. Savuisuus tulee kuivana ohramaltaisena turvesavuna. Ympärillä on appelsiinistä imelää makeutta, lakritsia ja viskin maltaista vivahdetta. Ei tästä tietty Bunna ole tunnistettavissa, mutta viski kuitenkin. Lyhyen ajan jälkeen melko miellyttävä tuoksu. Alkuun hienoisesti liikaa savua.

M: Ensipuraisulla tulee vahvasti nuori maltainen viski mieleen. Pölyistä viljaista jauhoisuutta ja ruohoisuutta. Kahvisuus tulee keskivaiheilla samoin turvesavu. Turpeisuus on maanläheistä ja multaista. Ennen savua kävi makea pilkahdus, joka muuttuu kuitenkin pian kuivaksi paahteiseksi maltaisuudeksi. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja miedosti hiilihappoinen. Alkaa hyvin, mutta loppuu hieman tympeän turpeiseksi.



Emelisse White Label Imperial Russian Stout, Makers Mark BA, 11%

T: Hurraa! Heti on havaittavissa miellyttävää mausteisuutta ja suklaisuutta. Voin heti sanoa, että tämä toimii paremmin kuin edellinen. Mausteisen makeaa tammisuutta, jossa neilikka, kaneli ja inkivääri näyttää hennosti tietä. Stoutin kuohkeus tuntuu ympärillä. Vaniljaista mämmisyyttä ja makeaa limppua. Saaristolaisleipää. Mahtavan vivahteikas. Bourbon on melko selvästi tässä esillä ja minusta se on plussaa. Toimii erittäin hyvin.

M: Tämä on täyteläinen ja sopivan kuohkea. Alussa makeutta tulee vaniljaisine ja neilikkaisine vivahteineen ja tätä taittaa tumman suklainen (vahva tumma suklaa) mieto suolaisuus. Alkuun antaa imelämmän piirteen, mutta keskivaiheilla kääntyy kuivemmaksi ja paahteisemmaksi. Tammen mausteisuus tuntuu taustalla. Hyvin tumman suklainen. Pidemmän päälle aavistuksen liian makea, mutta kokonaisuus on loistava. 0,33l koko juuri sopiva.


Näistä selvästi vei voiton Makers Markin versio. Bourbon sopii mainiosti stoutin kypsytykseen ja tähän on saatu hyvä aromeja mukaan. Bunnahabhainin versio oli melko hyvä, mutta runko ei ollut läheskään niin hyvä kuin Makers Markin versiossa. Samoin myös maku jäi paljon jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti