16 heinäkuuta 2013

Alvear PX 1927, 16%

Moni viski on jälkikypsytetty tai "viimeistelty" PX-sherryssä. Kyseinen Pedro-Ximénez- viini on erittäin makea jälkiruokaviini. PX on sherryisytä kaikista makein laji. Se valmistetaan Pedro-Ximénez rypälelajikkeesta kuivattamalla rypäleet auringossa rusinoiksi, jonka jälkeen niistä saatu viini kypsytetään solera-menetelmällä. Tämä metelmä tarkoittaa sitä, että viinejä säilytetään tynnyreissä ja joka vuosi uuden vuosikerran valmistuttua, vanhimmasta tynnyristä pullotetaan yksi osa (yleensä korkeintaan neljäsosa) ja puuttuva osa täydennetään toisiksi vanhimmasta tynnyristä. Tämä  puuttuva osa puolestaan täytetään seuraavaksi vanhimmasta, ja niin edelleen, kunnes uusi vuosikerta täyttää tuoreimman tynnyrin.

Otsikon viini ei kuitenkaan ole sherryä, sillä se ei ole Jerez de la Fronteran alueelta. Tuote on kuitenkin muutoin valmistettu samoista rypäleistä ja samalla tavalla kuin aito PX-sherry.
Nimen 1927 viittaa vuoteen, jolloinka tämän tilan solera-järjestelmä perustettiin.

Tämän pullotteen viiniä on kypsytetty kyseisessä järjestelmässä viisi vuotta ja siinä on jopa 400g/l sokeria. Tässä on myös jostakin syystä käytetty lisäksi E-150 lisäainetta, joka on kaikille viskinystävillekin tuttu, sokerikulööri. Harmillista, sillä näinollen ei aito väri pääse oikeuksiinsa.


Alvear PX 1927, 16%

T: Erittäin luumuinen ja rusinainen. Makeaa siirappia, hentoa kahvia ja kaakaomaisuutta. Taustalla pilkahtaa myös oloroso-sherryille ominainen kuivattujen hedelmien kuiva aromi, pientä happamuutta ja rypälemäisyyttä. Tuoksu on varsin hyvä, kun sille antaa vain aikaa lasissa ja osaa nauttia siitä oikealla "asenteella". Jos tämän kanssa hätiköi, luulee haistavansa vain makeutta. Hieno rypäleisyys.
M: Lähes siirappinen viskositeetti valtaa suun. Siirappista makeutta, murskattua rusinaa, luumukiisseliä, kaakaota, vaahteraa ja pieni vivahde tammitynnyriä. Jälkimaku jatkuu erittäin sokerisena ja rusinaisena. Myöhemmin tulee kuivioihin kahvisuus, paahtuneisuus ja pähkinäisyys.

Onhan tämä todella makeaa ja ehkä saan tämän tuoksusta enemmän kiksejä kuin mausta. Espanjassa tätä nautitaan kyllä sellaisenaankin usein, mutta varsinainen perinne on nauttia tätä jäätelön kanssa (erillään).

Alvear kotikesäterassilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti