30 tammikuuta 2017

Alkosta: Sonnisaari Humalaja IPA

Se on tämän blogin ensimmäinen Sonnisaari arvio. Piireissä jo kuulu Sonnisaari Humalaja IPA, joka on juotu jo hyllyiltä ennen sinne ilmestymistään. Tavallaan. Alkosta tämä on joskus saatavilla, oli jo viime vuoden lopulla, mutta meni jo. Lisää tulossa. Hinta 5,3€. 

Kyseessä on siis oululainen käsitys Vermont IPAsta, siis ipasta, joka tunnetaan ehkä rauhallisemmin katkeroituna, mutta voimakkaasti aromihumaloituna ja kenties mehuisampana. Kuulostaa juuri minun ipalta. Reseptiikassa löytyy maltaina Pale ale, Pils, Carapils, vehnä ja kaurahiutaleet. Humalina Azacca, Amraillo, Citra ja Mosaic. Humalat muodin mukaiset Vermont IPAlle. Jonkin verran pehmeyttä tuonee hiutaleet rungon puolelta.
"Mitä tekemistä Vermontilla ja Himalajalla sitten on keskenään? Ei kait mitään mutta jos puretaan sanaa vähän: Vermont tarkoittaa vihreää vuorta. Kierossa mielissä tietenkin humalan peittämä vuori? Thus -> Humalaja. Ei me muutakaan keksitty. "Muutenkin v*****i". Älä sano mitään."

Sonnisaari Humalaja IPA, 6,7%

Tuoksu on todella tuoreen humalainen. Tuoretta kuusen pihkaa, tuoretta greippiä, hieman tuoretta sitruunaa ja paljon havuisuutta. Havu ja mäntymretsäisyys jyllää. Sen lisänä on makeutta tuovaa hedelmäisyyttä. Herkullinen tuoksu.

Maussa samanlaista humalaisuutta kuin tuoksussa. Reippaasti kuivaa havuista humalaa ja kuivaa greippiä, jonka lisäksi myös sitruunaisuutta ja kevyttä mehuisuutta. Hedelmämehuisuus yrittää kurottaa humalan alta, mutta pysyy altavastaajana. Katkeruus alkaa alkumetreiltä ja jää jälkimakuun pitkälle. Kuivan greippinen ja havuinen jälkinipistely. Kokonaisuus hyvin juotava humalaotteestaan huolimatta.

Hieman yllätyin, koska alustavasti pelkäsin tämän olevan liian humalainen, sillä eräät humalarakastajat hörhötkin ovat tästä erityisesti pitäneet. Olenko itsenki jo sellainen? Never mind, tämä tuntui olevan hyvin tyylin mukainen ja nappituotos jota suosittelee muillekin mielellään!1 kommentti:

  1. Avaisitko vielä hieman tarkemmin Vermont ale kategoriaa ja minkälainen sinun käsityksesi siitä on? Aina itseä ihmetyttänyt, kun en muuta kuin yeast bayn hiivan sille ole keksinyt.

    VastaaPoista