07 toukokuuta 2015

Nøgne Ø Dark Horizon 4th Edition, 16%

Nönnön Dark Horizon on yksi niitä oluita, jotka kiihottavat oluthörhöjä. Ei ihme, sillä lukiessa panimon omilta sivuilta tuotekuvausta, vaikuttaa siltä, että panimon oma väkikin on melko innoissaan tuotteesta.
There is so much fun involved in creating Dark Horizon. Once it ferments, evereyone in the brewery are very enthusiastic and pay close attention. Is the yeast still active? Is everything OK? How does the flavours evolve? Dark Horizon is normally dark and velvety. Muscovado sugars provides good fruity aromas. The coffee is a chapter on its own. The green beans will first be treated alfa amylase, an enzyme that we brewers enjoy working with. Then we mash the green beans before drying and roasting them. This gives it the unique flavor of Dark Horizon deserves. Share Dark Horizon with someone you think deserves it.
Oluen valmistuksessa käytetyt kahvipavut mäskätään ennen kuivaamista ja paahtamista. Melko erikoista, yleensä oluen valmistuksessa mäskätään ohraa, mutta tämäpä ei tosiaan ole aivan tavallinen olut. Valmistusaineisiin kuuluu kahvin lisäksi Maris Otter-, vehnä-, suklaa-, kristalli- amber-, musta- ja ruskeamaltaat, sekä paahdettu ohra. Humalina löytyy Chinook, Centennial ja Columbus. Näiden lisäksi löytyy myös muscovadosokeria.

DH:n ensimmäinen julkaistu versio tuli vuonna 2007 ja sitä seurasi vuonna 2008 2nd edition ja 2010 3rd edition. Tämä neljäs versio DH:sta tuli Alkoon lokakuussa 2013 kätevissä 0,25l pulloissa. Paketti on hieman kokenut muutosta, kun peltipurkin sijaan on käytetty pahvia. Itse maistoin tämän vasta tämän vuoden alkupuolella, joten hieman kypsytystä on jo takana. Kaappiin jäi kypsymään vielä useampi pullo. Kohtahan saadaan ostaa jo DH5....Nøgne Ø Dark Horizon 4th Edition, 16% 

T: Kuohkeaa lämmintä limppua ja lakritsista jauhoisuutta. Kahvisuus tulee maitokahvina ja mustana. Tumma suklaisuus ja mieto vaniljaisuus tuo mausteisuutta. Taustalla velloo kuivia tummia hedelmiä kuten viikunaa, luumua ja taatelia. Tuhti ja makea tuoksu.

M: Suutuntuma on melko kuohkean hiilihappoinen. Alkumaussa tulee tummaa ja vaaleaa suklaisuutta, samoin tummat kuivatut hedelmät. Keskivaiheilla kahvi ottaa otteen ja kääntää makumaailman espresson ja vastajauhetun kahvipavun makuiseksi. Tumma suklaa pysyy mukana loppuun saakka. Jälkimaussa on aika vahvasti kahvia. Hieno olut, mutta kahvilla ehkä liian iso rooli?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti