11 maaliskuuta 2015

Beer Hunter's Mufloni Säppi APA ja CCCCC

Näitä kahta suomalaista olutta on ollut myynnissä jo tovin, mutta varsinkin alkuun Alkon hyllyt komeili hienosti tyhjyyttään. Jouduin jopa hieman metsästämään näitä aikanaan. Sittemmin ainakin Säppi APAa on näkynyt jo runsaammin hyllyillä ja CCCCC teki hiljattain paluuta uusimmalla erällä. Nyt on takana näitä useampi maistettu pullo ja on hyvä kirjata muistiinpanot ylös. Oluet löytyvät edelleen Alkon listoilta.

Villeistä lampaista ensimmäinen, Säppi APA, on american pale ale jonka humalointiin on käytetty Chinook-, Nugget- ja Columbus-humalia. Runko rakentuu Pale- ja karamellimaltailla. Alkon mittauksilla katkeruutta löytyy reilut 66 EBUa.
Toinen lammas on/oli melko hehkutettukin ipa, jonka nimi CCCCC tulee käytetyistä humalalajikkeista: Cascade, Centennial, Citra, Chinook ja Columbus. Humalia kerrakseen, ei ihme että ainakin paperilla hehkuu. IBUja löytyy 100.

Se miksi kirjoitin /oli johtuu siitä, että paljon olen lukenut puhuttavat tämänkin kohdalla laadun vaihtelusta. Flättiä, tympeää, ei niin raikasta.... onneksi omalla kohdallani on ne muutamat olleet melko tasalaatuisia eriä, joten nootitkin oli helppo koota yhteen.


Beer Hunter's Mufloni Säppi APA

T: Persikkaista ja trooppista hedelmäisyyttä. Kuin hedelmämakeispussin avaisi. Hedelmäisyyden mukana raikasta humalaa. Sopivan kepeää rungoltaan. Aavistus keksimäisiä vivahteita. Tuoksu lupailee paljonkin.

M: Maussa hedelmäisyys jää hieman vaisummaksi. Maussa humala tuo suolaisemman ja kuivemman fiiliksen. Greippiä. Hiilihapot saisi olla hieman puraisevampana. Nyt jää runko hieman ohueksi. Loppua kohden humala tuo miedon karamellista ja pihkaista tuntua. Maku ei yllä tuoksun lupaamalle tasolle.


Beer Hunter's Mufloni CCCCC

T: Tässä humalat havuisempia ja yleisesti ottaen aromi on kinuskisempaa ja karamellisempaa. Hedelmäisyyttäkin on, muttei niin paljon kuin edellisessä. Maltaisuutta ja mausteisuutta enemmän. Aavistuksen sulkeutuneempi, mutta ihan miellyttävä syvyys.

M: Tämän suutuntuma on parempi kuin edellisessä. Täyteläisempää ja maltaisempaa. Myös makujen tasapaino on melko hyvä. Alussa mieto hedelmäpläjäys, joka kääntyy melko pian havuisemmaksi ja keskiasteisen karamelliseksi. Ei tule kuitenkaan äklökaramellisuutta. Humala olisi saanut olla hieman raikkaampaa ja metsäisempää.Tuoksujen ero on huomattava. APA on kevyempi ja hedelmäisempi kun taas CCCCC tuo humalan tuhdimpana ja leipäisämpänä. Maussa homma kuitenkin ratkeaa selkeästi 5C:n puolelle. Ainoa mitä jäin hieman kaipaamaan on humalan tuorea raikkaus ja pitempää jälkimakua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti