03 helmikuuta 2015

Käsityöoluilua: Rekolan Funky Luomu

Malttamattomasti tuli naukattua eilen ensimmäinen. Homma meni niin, että piti vain muutama näistä käsityöoluista ostaa, sillä kaappi on tällä hetkellä niin täynnä olutta ettei lisää juuri mahdu. Suurin osa jää siis toistaiseksi hyllyyn, mutta olihan siellä muutama joita ei voinut ohittaa: Ruosniemen Vuorineuvos Imperial Stout, Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special Saison, Rekolan Funky Luomu ja Hiisi Aarni Ruis IPA. Näistä Hiisi on tosin siis ostoslistalla, sillä vielä sitä ei hyllyillä näkynyt.

Rekolan Funky Luomu kaatui heti kylmettyään lasiin, sillä viime aikoina sanat Brettanomyces ja siihen viittaava Funky on ollut kovassa huudossa (siis itselläni). Juuri norjalaisen ja tanskalaisen bretta-saisonin maistaneena oli hyvä ottaa suomalainen vastine mukaan.

Raaka-aineina löytyy luomumaltaina pils, pale ale, münchener ja crystal. Humalina (myös luomu) on käytetty polaris- ja saphir-humalaa. Se mikä omaan korvaan särähtää hyvällä on olueen käytetty saison-hiiva ja brettanomyces villihiiva. Nam.Rekolan Funky Luomu, 6,5%

T: Vahvan belgioluen piirteitä, mietoa pistävää makeutta, karamellisuutta ja mietoa hiivaisuutta. Alkuun villihiiva uupuu. Lasiajan jälkeen se nostaa hieman päätää, mutta silti jää melko vaisuksi. Muu hivaisuus onneksi nousee isompaan rooliin ja alun pistävyys peittyy. Tähän kaipaisi enemmän hedelmäisyyttä, etenkin kirpeää sellaista.

M: Maku on alkuun hieman vaisuhko ja aavistuksen alkoholinen. Pidemmän päälle olut jättää miedon hiivaisen ja sitruksisen tunnon suuhun. Alkumaku kantaa, mutta liian nopeasti maut katoaa. Jälkimakuum jää miedon katkera kuivuus. Jään kaipaamaan hedelmää, hapokkuutta ja runkoon sameutta.Tässä kaikki oluet jotka käsityöläisolutsatsiin saapui:

Hiisi Aarni Ruis IPA
Bryggeri Helsinki Kanttori
Lammin Sahdin Kotka
Laitilan Mississippi
Maku Savu Porter
Rekolan Funky Luomu
Malmgård Barley Wine
Ruosniemen Vuorineuvos Imperial Stout
Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special Saison
Stadin Panimo Imperial Porter
Stallhagen Pumpkin Ale
Teerenpeli Notkea Nipa
Vakka-Suomen Panimo Prykmestar SavuVehnä
Malmgård Cider
Teerenpeli Lempi Maalaisomena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti