05 elokuuta 2014

Lexington Brewing Co. – Kentuckya kerrakseen

Tällainen maistelu oli jäänyt blogin syötteiden uumeniin kevään jäljiltä kun kiireitä pukkas muissa hommissa. Nyt en tarkkaan muista oliko tuolloin meneillään jonkinmoinen teema viskioluista, mutta ilmeisesti näiden kolmen jälkeen homma on vaihtunut joksikin muuksi maisteluksi. Ei se mitään, otetaan nämä omaksi raportiksi tähän ja mennään pitkälti muistelujen perusteella. Sen kummemmitta plörinöitä pienet faktat kehiin ja nootit kertokoot loput.

Lexington Brewing and Distilling Company on vuonna 1999 perustettu panimo ja tislaamo, joka sijaitsee Kentuckyssa Yhdysvalloissa. Heidän ensimmäinen tuotteensa oli vuonna 2000 julkaistu Kentacky Ale -olut, joka on ympärivuotuoisessa valmistuksessa. Sittemmin on julkaistu muutama muukin olut ja vuonna 2012 kuivoihin tuli mukaan viskitoiminta, kun Town Branch Distilleryn toiminta aloitettiin. Nyt valikoimiin kuuluu oluiden lisäksi Town Branch bourbon, Town Branch Rye, Pearse Lyons Reserve -mallasviski ja Bluegrass Sundown -likööri.

Tässä maistetuista oluista Bourbon Barrel Ale ja Bourbon Barrel Stout on kypsytetty nimensä mukaan bourbontynnyreissä. Näistä ensimmäisen kypsytysaika on vähintään kuusi viikkoa. Tynnyrikypsytyksen lisäksi, stout on pantu ja kypsytetty haitilaisten kahvipapujen kera. Bourbon Barrel Ale julkaistiin markkinoille vuonna 2006 ja kuusi vuotta myöhemmin näki stout-versio päivänvalon.


Kentucky Ale, 5,3%

T: Vahvahko ja hennon pistävä perusalen tuoksu. Lasia pyöritellen saa runsaasti tuoksusta irti. Kuohkeaa pähkinäisyyttä ja hieman vahterasiirappia voitaikinan kera. Kokonaisuus on kuitenkin jokseenkin tavallinen ja tämä ei yllätä mitenkään.

M: Maku on miellyttävän tuore ja raikas. Suutuntuma on kohtalaisen hiilihapokas ja puolitäyteläinen. Maussa on hieman enemmän metsäistä humalaa kuin ehkä perusoluessa, mutta muutoin mennään aika peruslinjalla. Tämän erottaa parhaiten ehkä miellyttävä runko ja suutuntuma. Keskivertoa hieman parempi.Kentucky Bourbon Barrel Ale, 8,2%

T: Ohoh. Tammitynnyristä saa välittömästi tuntumaa. Tuoretta kuivahtanutta puuta ja aavistuksen hapanta hedelmää. Mieto voihappo ja pähkinä tuo mieleen popcornin ja on tässä ihan hyvällä tavalla läsnä. Alta löytyy mausteisuutta, jota on tunnistettavissa bourboneista. Kokonaisuudessaan on melko hento, vaikka tynnyri ja pieni mausteisuus onkin positiivista.

M: Tynnyri on tuonut tähän pehmeää samettisuutta ja mietoa, mutta mukavaa mausteisuutta. Maku on hento, mutta tykkään siitä mitä löytyy. Raikas, hennon mausteinen (vanilja, toffee ja kookos) ja kohtalaisen rapsakka suutuntuma toimii hyvin. Mistään makupläjäyksestä ei ole kyse, mutta on hieno vaihtoehto tuhdeille tynnyrikypsytetyille stouteille.Kentucky Bourbon Barrel Stout, 8%

T: Kahvi tuntuu aika hallitsevalta. Peittää allensa muut elementit alkuun. Pienen ajan jälkeen antaa hieman tilaa mausteisuudelle ja toffeelle. Tuoksu on jokseenkin ohuen tuntuinen. Paahteisuutta on, muttei kovin vahvasti. Ei pärjää Ale-kaimalleen.

M: Maussa kahvi tulee myös melko selvästi esille. Alussa se peittääkin alleen muut maut, mutta alta paljastuu miedosti pähkinäisyyttä ja mietoa humalaa. Suutuntuma on aika ohut ja miedon hapan. Paahteisuus on mietoa ja jälkimakuun jää kylmä musta kahvi miedon happaman hedelmäisyyden kera. Ei oikein tominut mielestäni. Tynnyrikypsytys ei tässä näy muuta kuin tuomassa pehmeyttä.Näistä kolmesta parhaiten toimi Bourbon Barrel Ale, joka oli mukava yhdistelmä hentoa mausteisuutta ja raikasta suutuntumaa. Perus Ale oli ihan ok, mutta ei tarjonnut mitään kovin erityistä. Bulkkioluiden sijaan tätäkin tosin joisi ihan hyvin. Stoutin ongelmaksi koitui mielestäni ohut runko ja hallitseva kahvi. Nimi voisi olla ennemmin Kentucky barrel aged coffee stout.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti