08 elokuuta 2014

Balblair Vintage 1990 2nd Release & Vintage 1995 2nd Release

Vuodesta 2007 asti Balblair on julkaissut viskinsä vuosikertoina (vintages), eli pulloon ei isketä ikämerkintää vaan vuosikerta jona viski tislattiin ja tynnyröitiin. Periaatteena heillä on julkaista viski ulos vasta kun se on valmis, eikä esim. 10yo, 18yo jne "vakioiässä". Ensimmäiset julkaistut vuosikerrat oli 1979-, 1989- ja 1997-vintaget. Näistä olen itsekin päässyt maistamaan tuota 1997 Vintagea, joka oli varsin maukas tapaus.

Tällä hetkellä Balblairin valikoimiin kuuluu 1999 2nd release, 2003 1st release, 1999 1st release, 1990 2nd release, 1983 1st release, 1969 1st release ja  kaksi eri julkaisua vuosikertaa 2004 1st releasea, joista toinen on Aasian travel retail -markkinoille. Näistä kahdesta viimeksi mainitusta Aasian versio on täysin ex-sherrytynnyreissä kypsytettyä.

Mielestäni Balblairin imago paketteineen ja pulloineen on tyylikäs. Viskien boksit ovat melko käytännöllisiä ja yhdenmukaisia, jonkun mielestä tylsää, mutta toisaalta minusta ne ovat selkeät ja sisältää kaiken oleellisen tiedon. Joissain bokseissa on käytetty magneettia pahvilootan suljentamekanismissa, ainakin 0,7l pulloissa olen törmännyt tähän. Valmistajan omat nettisivut ovat myös harvinaisen selkeät ja sisältää melko hienosti pullotteiden tiedot ja kuvat.

Tämänhetkinen tuotevalikoima

Nyt maistelussa on tislaamolta kaksi eri pullotetta. Vintage 1995 2nd release julkaistiin travel retail -markkinoille vuonna 2011 ja on kypsytetty American oak ex-bourbontynnyreissä.  Kuten kaikki muutkin julkaisut, on tämä kylmäsuodattamaton ja värjäämätön viski. Tämän viskin 1st release oli  vuonna 2011 Ruotsin markkinoille julkaistu ja  kypsytetty myös ex-bourbontynnyreissä.

Toinen maistelluista viskeistä, Vintage 1990 2nd release, korvasi hiljattain (Marraskuu 2013) vintagen 1989 ja on kypsytetty ex-bourbon- ja ex-sherry butts -tynnyreissä. Sherrytynnyrit olivat valmistettu espanjalaisesta tammesta ja bourbontynnyrit amerikkalaisesta tammesta. Tislaamo käyttää myös amerikkalaisesta tammesta valmistettuja ex-sherrytynnyreitä osassa viskeistään. Kylmäsuodattamaton, värjäämätön ja 46% ABV pullotettu viski. Tämän vuosikerran first release julkaistiin vuonna 2008 ja oli kypsytetty pelkästään ex-bourbontynnyreissä.Balblair Vintage 1990 2nd Release, 46% (OB)

T: Kihelmöivää sherryisyyttä hennolla tunkkaisuudella (hyvällä). Sherryn kauniit piirteet ovat esillä; nahkaa, tuoretta tupakanlehteä, mokkaa ja vanhaa ratapölkkyä. Balblairin raikas hedelmäisyys pääsee ajoittain alta hyvin esille. Uuniomenaa ja raparperia. Tässä on kiva mieto paahteisuus, joka tuo mieleen karamellisoitua appelsiinia. Mielenkiintoinen ja hyvä tuoksu. Hienosti pääsee erilaisia vivahteita esiin.

M: Vaikka sherryisyys on hyvin läsnä, niin se ei jyrää. Tämän suutuntuma on ennemminkin öljyinen kuin tyypillisesti kuiva. Kuivattujen hedelmien lisäksi löytyy myös raikkaampaa hedelmäisyyttä. Jälkimaussa on vahamaista punaruskeansävyistä marjaa (suklaata ja punaviinimarjaa sekaisin?) ja paahdettua appelsiinia. Jälkimaussa suutuntuma on oikein hieno; öljyisyys kääntyy aavistuksen kuivan puolelle. Hento, mutta pitkä jälkimaku.Balblair Vintage 1995 2nd Release, 46% (OB)

T: Sitruksisen ja saippuaisen kirpsakka tuoksu. Bourbontynnyristä on tullut kirpeämpää vaniljaisuutta, jossa sitrukset (greippi, sitruuna ja lime) vellovat. Edelliseen verrattuna nuorempaa, maltaisempaa ja kirpeämpää. Raikasta hedelmäisyyttä runsaasti märkien omenoiden, vihreiden rypäleiden ja päärynöiden muodossa. Hento vivahde laakerinlehteä ja eucalyptusta.

M: Suutuntuma on kevyempi ja hieman kuivempi. Kesäisempi. Vaniljaista hedelmäisyyttä, jonka seassa kirpeämpää sitruksisuutta. Sitruunan ja appelsiinin kuorta, sekä makeaita vihreitä rypäleitä. Puhdas alusta loppuun. Jälkimakuun jää mietoa sitruksisuutta ja makeaa vaniljaista rypäleisyyttä. Hyvä kesäviski!
Tästä kaksikosta omaan makuun selkeä voittaja oli 1990. Kypsytys on tehnyt hienon vaikutuksen. Maut kauniisti tasapainossa ja syvyyttä löytyy hienosti. Sherryisyys tulee hienosti esille, mutta päästää myös ex-bourbontynnyrin raikkaampia ja sitruksisia piirteitä esille. 1995 on myös hyvä, mutta tässä seurassa nuoruus korostui. Puhtaan ja hedelmäisen maltainen drami.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti