14 elokuuta 2014

Old Pulteney 30yo, 44% (2009)

Tuli tilaisuus maistaa hieman harvinaisempaa Pulteneytä perus 12, 17, tai 21-vuotiaan sijaan. Näistä edellä mainituista parhaiten on maistunut 21-vuotias, mutta ehkä vieläkin paremman bang for the buck antaa 17-vuotias. Näiden paremmin saatavilla olevien viskien lisäksi valikoimiin kuuluu nykyään läjä travel retail -pullotteita, jotka ovat nimetty maantieteellisen sijainnin, majakoiden ja laivojen mukaan. Näihin ikämerkittömiin tuotoksiin itse en kovin hyvin vielä ole tutustunut, mutta sen sijaan ikämerkityt ovat hyvin tuttuja.

Vuonna 2009 tislaamo julkaisi siihen mennessä vanhimman tuotoksensa, 30-vuotiiaan Old Pulteneyn. Tämä viski on täysin ex-bourbontynnyreissä kypsytettyä kylmäsuodattamatonta, värjäämätöntä ja pullotettu 44% vahvuudessa. Sittemmin tämän 30-vuotiaan lisäksi on julkaistu myös 35- ja 40-vuotiaat viskit. Jos tilaisuus koittaa ja hinta on jokseenkin yhtä maltillinen kuin tällä 30-vuotiaalla, niin maistan varmasti.


Old Pulteney 30yo, 44% (2009)

T: Kypsän hedelmäinen tuoksu. Trooppisia hedelmiä ja tuoretta tammitynnyriä. Tammi tulee tässä hieman "virgin wood" -maisesti alkuun, mutta pian avautuu kerroksittain tuoden iäkkään viskin tuntua. Kevyesti kinuskia. Tuoksussa on iän tuomaa syvyyttä.

M: kevyen öljyinen ja kyspän hedelmäinen. Tuoreita omenia, ananasta ja mangoa. Tammi tuo hieman kuivuutta ja vaniljaa. Suutuntuma on täyteläisen runsas. Kihelmöi mukavasti, eikä ole lainkaan terävä tai pistävä. Jälkimaku maukas ja runsas. Pitkä hedelmän ja puun tasapaino.

Aika hieno tuotos. Jos 17- ja 21-vuotias on mielestäsi hieno viski, niin tämä saa ihokarvat pystyyn. Täyteläinen, tasapainoinen ja maukas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti