24 elokuuta 2014

Kyrö Distillery – Tynnyrinomistajajuhlat 2014


Siellä ne vielä juhlistaa tätä kirjoittaessa hienojen tisleiden ja hyvän porukan kera. Itse pääsin osallistumaan kyseiseen tynnyrinomistajille järjestettyyn tilaisuuteen hieman ohimennen, kun majailin täällä Ähtärinjärvellä noin 100km päässä Isokyrön tislaamosta. Muun perheen kuluttaessa aikaa Seinäjoen suurkaupungissa, jäi itselleni ruhtinaalliset kolme tuntia kekkereihin. Kerkesi siinä tapaamaan tuttua ja ei niin tuttua porukkaa.

Koska iso osa juhlasta jäi kokematta, ajattelin kertoa vain kokemani tislaamokierroksen ja tilaisuudesta maistaa suoraan omasta tynnyristä otettua samplea. Varsinaiseen tilaisuuteen kuului kierroksen ja oman tynnyrisamplen maistelun lisäksi paljon muutakin ohjelmaa, kuten oikein hyvän näköisen ruokailun nauttiminen (oli varmasti hyvää), livemusiikkia, maistiaisia, cocktailmaistelua ym.

Ohjelma

Anniskelutiski

Dynamic Quintet esittelemässä taustojaan

Tislaamokierros oli itselleni ensimmäinen kyseisellä tislaamolla. Seuraava käynti on jo tosin tiedossa, kun kesälomien jälkeen suuntaan työasioissa Isokyrön maalaimaisemiin. Kierrokset vedettiin parissa ryhmässä isomman tungoksen välttämiseksi, sillä porukkaa juhlille oli kerääntynyt noin 50 hengen verran. Kierros aloitettiin tislaamom ulkopuolelta pienellä historialuennolla, jonka jälkeen siirryttiin sisätiloihin. Koko prosessi käytiin mukavan tarkasti läpi ja jos vähänkin kiinnostaa miten viskiä oikeasti tehdään, niin suosittelen lämpimästi käymään kierroksella Kyrö Distillerylla.

Yksi kierroksen kohokohdista itselleni oli tietysti tynnyrivarasto, jossa oman porukan tynnyrikin majailee. Siellä se pikkunen lepäsi numero 0006 painettuna kanteensa. Varastolla vietettiin tovi aikaa ja juteltiin ristiin rastiin porukan ja tislaamoväen kesken. Kierroksen jälkeen siirryttiin takaisin "juhlasaliin", jossa bändi jo kasasi kamppeitaan soittokuntoon, mutta ennen sitä oli ohjelmanumerossa ryhmäkuvaus. Tämä kuva olisi kiva saada itsellekin kokoelmiin, ehkä jossakin vaiheessa sen saankin.

Tästä kaikki alkaa

Tislauksen eri vaiheiden seoksia

Tislaamon sydän. Kolonni- ja pannutislain

Pullotuskoje

Kuvauksen ja lyhyen yleisen jutustelun jälkeen tuli toinen illan kohokohdista itselleni (siis koko mahtavan kolmetuntisen illan). Oli nimittäin aika maistaa omasta tynnyristä otettua noin kahden kuukauden ikään ehtineen tisleen näytettä. Itseni lisäksi omasta porukasta oli pääsyt paikalle kaksi muutakin osakasta (kiitos pienestä juttuseurasta), joiden kesken noin desin sample (?) jaettiin maistettavaksi. Koska kiire kolkutteli jo olkapäitäni (luie: vaimo lähetteli jo uhkausviestejä), piti oma sample nauttia kohtalaisen nopsakkaan, joten mitään kovin tähtitieteellisiä nootteja en tehnyt. Lyhyet tuli toki kirjattua ja tässä oma huomioni alla. Kutsun tätä nyt nimellä KDC Verso Cask Strenght #0006-1, sillä KDC:n tuleva kypsytetty tisle nimetään kyseisellä "Verso"-nimellä. Tämä oma nimitys on siis hyvin epävirallinen tietysti.

Tynnyrivarasto

Oma tynnyri

Straight from the cask

KDC Verso Cask Strenght #0006-1 (2kk)

T: Selvästi uutta löytyy verrattuna raakatisleeseen (Juureen). Nyt löytyy jo hitusen mausteisuuttakin, joista ensin tulee mieleen neilikka ja kevyt vaniljaisuus. Lisäksi mukana on hieman yrttistä tuoksua, joka muistuttaa hieman minttua / eucalyptusta. Pohjalla tuntuu kuitenkin selvästi samat aromit kuin Juuressa, mutta raaka viljaisuus on selvästi piilommassa.

M: Lämmin viljaisuus on muuttunut kylmemmäksi ja tammisemmaksi. Ensin tulee mausteisempaa ja kuivempaa tuntua ja vasta keskivaiheilla tulee jo itselleni tuttu Juuri vastaan. Maku muuttuu matkan varrella muutamaan otteeseen alun kuivemmasta lopun öljyisään ja maltaiseen tuntuun. Pitkän ajan jälkeen tuntuu bourboneista tuttua mausteisuutta.Selvästi on siis kehitystä jo tapahtunut, mutta yhtä selvästi homma on vielä kesken. Väriä oli tarttunut jo melko paljon ja ei tätä varmaankaan valmiista viskistä enää erottaisi silmämääräisesti. Aika isoja eroja oli muuten porukoiden kesken tisleen väreissä.

Tällaista tällä kertaa, mukavaa oli sen aika mitä sai olla mukana ja seuraavaa visiittiä jo odotellen. Kiitoksia paljon KDC:n porukalle järjestelyistä. Voin tämänkin jälkeen vielä lämpimästi suositella kaikille viskinystäville tynnyrin hankintaa ja jos Juurta vielä halajatte Alkosta, niin kiire saattaa tulla, sillä ilmeisesti pulloja on enää muutamia jäljellä.

Ginin eineksiä

Kypsytettyä giniä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti