14 marraskuuta 2013

Talvioluet 2013: Nøgne Ø Underlig Jul, 6,5%

Talvirieha jatkuu omintakeisella ohrapirtelöllä. Omintakeisuus ei tosin ole mitenkään harvinaista tältä panimolta. "Suurennuslasin" alla on Norjalainen "ohraglögi" Nøgne Underlig Jul odottelemassa vuoroaan päästä yllättämään minut. Etiketin mukaan luvassa olisi hyvinkin mausteista ja jouluista eliksiiriä, vaan onkohan oikeasti? Aika usein oluissa käytetyt mausteet ovat tarkoitettu lähinnä vivahteiksi ja siksi niitä käytetään aika pieniä määriä. Se onkin varmaan se jalo panimomestarin taito/kokemus, milloinka on juuri sopivasti jotakin käytettyä maustetta. Esim. suklaalla on maustettu moniakin oluita ja aika vaihtelevaa on ollut onnistuminen tämän mausteen kanssa. Monesti suklaan maku menee överiksi ja peittää kaikki hienoudet ja vivahteet oluesta, eihän kuitenkaan tarkoitus ole muuttaa olutta kaakaoksi. Minun makuuni parhaita suklaalla maustettuja oluita on Young's Double Chocolate. Olen kyllä kuullut muutamilta ystäviltä, että siinäkin maistuisi liikaa suklaa. Noh, mielestäni jos ostaa maustettua olutta on hiukan myös etukäteen asennoiduttava, että siitä löytyy sitä kyseistä makuvivahdetta ja eikös sitä halutakkin maistaa, jos ostopäätökseen on päädytty. Överit on tietenki asia erikseen.

Joka tapauksessa nyt on pullossa kirjava setti mausteita ja sillä perusteella voisi odottaa juovansa olutta ja glögiä sekaisin. Toivottavasti näin ei ole ja on löydetty tasapaino näiden mausteiden ja oluen "peruskomponenttien" välille. Kielitaidottomille, kuten minä, tiedoksi, että Underlig Jul tarkoittaa omituista-/kummallista-/merkillistä-/ihmeellistä joulua. Oma asennoituminen on niin, että etukäteen odottelen reippaasti mausteisuutta, mutta toivon, että olut tässä maistuisi kuitenkin eniten. Tai oikeastaan en odota mitään tavallista porteria tai stoutia, vaan nimenomaan jälkkäriksi sopivaa, tai takkatulen ääreen sopivaa mausteista nautiskeluolutta. Kun sen takan vaan vielä saisi...

Reseptissä on käytetty Münich-, Maris otter-, Kristalliruis-, Suklaa-, Cara ruby- ja Melanoidinmaltaita. Humalina Aurora, Bobek, Cascade ja Columbus, joilla on saatu 48,8 EBU:n katkeruus. Näiden lisäksi olut on saanut makua kanelista, inkivääristä, neilikasta, korianterista ja kardemummasta. Perinteiset joulumausteet on siis heitetty sekaan. Väri on 115 EBC ja kantavierre 15,1P. Ja tälläkertaa mainitsen myös Grimstadin veden ;). Olut on pantu elokuussa 2013 ja parasta ennen on merkattu 8/2016. Batch merkintä 1008/1011B.


Nøgne Ø Underlig Jul, 6,5%

T: Oluen lämmettyä tarpeeksi tuoksussa löytyy glögimäisyyttä, muttei mitenkään reippasti, vaan hyvin hillitysti. Hieman mehuista kanelista ja neilikkaista. Taustalla myös paahteisuutta ja mallasta. Pihkaisaa humalaisuuttakin tulee kohtalaisesti esille. Tulee mehuvivahteesta mieleen, kun mummo keitteli mehuja aikoinaan ja ilmassa leiju se tuoreen marjaisa ja hilloinen tuntu. Mausteita siis löytyy selvästi, mutta ei mitenkään överisti. Odotin jopa enemmän.

M: Rapeaa paahdettua leivänkuorta ja maltaisuutta. Suutuntuma Stout-mainen muuten, paahdettua mallasta, vahvahkoa tummaa kahvia, keskiasteista kuivahkoa humalaa ja mietoa hiilihapon tuntua. Makutuntuma on aika kuiva ja paahteinen. Jälkimaussa jää paahteista kahvia mietona ja maltillista humalaisuutta. Mausteista ei jälkimakuun tartu mielestäni kovin paljoa.

Nyt kävi tällä kertaa niin, että odotin mausteisempaa tapausta. Jotenkin jäi uupumaan sellainen paksuus ja täyteläinen mausteisuus, jossa makeus alkaa saamaan otetta, mutta sitten paahteisuus ja maltaisuus olisi taittanut elämystä humalaisempaan suuntaan. Nyt se jäi uupumaan ja pohjalle jäi hieman vetisen oloista stoutin ja porterin välimuotoa hienoisella maustemehuvivahteella. Toimii tosin suklaamuffinssin kanssa oikein hyvin.

Underlig Jul

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti