23 syyskuuta 2013

Port Askaig 19yo CS, 50,4% (Speciality Drinks)

Savuisten viskien makunautinnot jatkuu. Tällä kertaa ns. "bastard" maltin merkeissä. Kyseessä on siis yksityisen pullottajan tai oikeastaan "brändin", Speciality Drinks Ltd. Port Askaig -sarjan cask strengh pullote. Nimi tulloo sijainnista, sillä tässä käytetty viski tulee Islayn saaren koilliselta alueelta, jossa sijaitsee myös yksi saaren satamista, Port Askaig. Tämän sarjan viskit ovat kylmäsuodattamattomia ja luonnollisen värin omaavia ja niissä käytetään Port Askaigin läheisyydessä tuotettuja tisleitä. Sataman lähellähän sijaitsee kaksi tislaamoa, Caol Ila ja Bunnahabhain. Aika paljon näkee luettavan internetissä, että pääasiassa tässä on käytetty savuisemman tuottajan Caol Ilan tisleitä. Näinhän se voi olla, mutta virallisesti tätä ei olla vahvistettu. Tuotesarejan luoja ja kehittäjä on vuonna 1999 perustetun TWE:n (The Whisky Exchange) veljekset Sukhinder Singh ja Rajbir Singh.

Virallisten internetsivujen mukaan sarjaan kuuluu Cask Strenght, 12yo, 17yo, 25yo ja 30yo versiot*. Joidenkin lähteiden mukan 19yo -versio olisi korvaamassa tulevaisuudessa 17-vuotiaan pullotteen. Tuotteita valmistetaan rajallinen erä ja tämä otsikon pullote on pullotettu loppuvuodesta 2012, se on tynnyrivahvuista, kylmäsuodattamatonta sekä väriaineetonta. Tästä on myös aikaisempi versio, joka tunnetaan nimellä 19yo "Harbour". Kyseinen versio ei ole tynnyrivahvuista.



Port Askaig 19yo Cask Strenght, 50,4% (Speciality Drinks) (2012)

T: Puhdas ja merellisen savuinen alkutuntuma. Hedelmäistä lääkemnäisyyttä (omenaa, jodia ja sulfiittia), merisuolaa, viinirypäleitä ja sitruunaa. Savuisuus on maltillisen hedelmäistä ja puhdasta. Hieman löytyy myös puhdasta turpeisuutta taustalta. Lasiajan kanssa lisää sitruunaa ja hiiltynyttä puuta. Tuoksu on aika yksinkertainen ja puhdaspiirteinen. Se ei myöskään ole hyökkäävä, vaan hyvin maltillinen.

M: Mentholista savuisuutta, kylmää merellistä suolaisuutta ja lähdevesimäistä raikkautta. Suutuntuma on hiukan öljyinen ja maltainen. Savu nousee aika nopeasti esille ja hallitsee hetken, kunnes hedelmäisyys (vihreä rypäle ja sitruuna) makeuttaa hiukan suutuntumaa. Jälkimaussa nousee mausteisuutta vaniljaisine ja merileväisine sävyineen. Jälkimaku ei ole kovin pitkä ja lopussa jää pieni savuisuus, sitruunaisuus ja hento lakritsisuus.

Hieman yksinkertaisempi ja kylmempi kuin esim. Caol Ilan 18yo OB. Vähemmän kerroksisuutta ja vetisempää mausteisuutta. Suutuntuma jää hieman yksinkertaiseksi ja helpoksi. Savua, sitruunaa ja "lähdevettä" Vettä tämä ei mielestäni kaivannut lainkaan.

*Edit 24.9.2013:
Olin yhteydessä Speciality Drinks ltd. edustsajan suuntaan ja kyselin tarkennuksia Port Askaigin valikoimista. Askaigilla ei ole varsinaista "perusvalikoimaa", vaan kaikki julkaisut ovat pieniä eriä ja tarjolla olevat pullotteet riippuvat saatavilla olleista tynnyreistä. Kun jokin erä loppuu, sen tilalle pyritään pullottamaan jokin uusi erä. Uusimmat julkaisut ovat 12yo, 19yo cask strenght ja 30yo. Joku aika takaperin julkaistu 19yo Harbour korvasi nopeasti loppuneen 17yo -julkaisun, mutta 19yo CS on puolestaan aivan eri julkaisu (eri batch) ja ei varsinaisesti korvaa toista tuotetta. Tulevaisuudessakin tuotteita tullaan julkaisemaan saatavilla olevien tynnyreiden perusteella ja vinkkiä tuli, että ihan lähiaikoina olisi jotakin erikoista tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti