26 syyskuuta 2013

Caol Ila 30yo 1982/2013 Cask #6483, Cask Strenght Collection, 54,8% (Signatory)

Otetaan vielä yksi Caol Ila maisteluun tähän väliin nyt kun ollaan vauhtiin päästy. Useampia saman tislaamon tuotteita kun maistelee, niin on mukava huomata, kuinka samoja piirteitä ja vivahteita löytyy useammastakin tisleestä, vaikka kyseessä olisikin aivan eri pullottaja.

Signatory on Brian ja Andrew Symingtonin 1980-luvun lopulla perustama yksityinen pullottaja-yritys. Alkuun se joutui kuitenkin tyytymään "haalimaan" tynnyreitä eri tislaamoilta, sillä lisenssin pullotukseen se sai vasta vuonna 1992. Nimi juontuu alkuperäisestä ideasta, jossa jokainen julkaistu pullo olisi allekirjoitettu jonkun "julkkiksen" toimesta. Tämä idea ei kuitenkaan päässyt toteutukseen asti ja ehkä hyvä niin? Cask Strenght Collection on tämän pullottajan "premium"-sarjoja, sarjan viskit ovat luonnolisesti tynnyrivahvuisia ja lähes kaikki julkaisut myös yksittäisestä tynnyristä.

Tämänkertainen Caol Ila kuuluu kyseiseen Signatoryn sarjaan. Viski on tislattu joulukuussa 1982, kypsytetty reilu 30 vuotta hogshead tynnyrissä #6483 ja pullotettu huhtikuussa 2013. Pulloja kyseisestä tynnyristä saatiin 270 kpl.


T: Lämmintä ja öljyisän suolaista lakritsimaisuutta. Savuisuus on lämpimänsuuntaista hieman turpeista ja miedohkoa, se ei hallitse. Maltillinen alkutuntuma, josta löytyy mietoa punaista marjaisuutta (viinimarjaa), merilevää, jodia ja vanhaa suolaa. Lasiajan kanssa tämä avautuu mehukkaammaksi ja "isommaksi". Merellisiä piirteitä nousee paremmin esiin. Sitruksista vaniljaa ja petsattua vanhaa puuta.

M: Tässä 30 vuoden ikä tuntuu rakenteessa asti. Rakenne on suuta täyttävä ja pehmeän silkkinen. Makuja irtoaa tasaiseen tahtiin koko ajan. Kerroksisuutta löytyy mukavasti, tämä ei ole tasapaksu tapaus. Paksuhko hieman lääkemäinen, turpeinen ja marjaisan vaniljainen suutuntuma alussa. Savu tuntuu myös heti alusta saakka, mutta se on ikäänkuin sivuroolissa pienesti kihelmöiden ja hieman merisuolainen. Sitruunakakkua, samaa petsattua puuta kuin tuoksussa, hieman makeahkoa greippiä ja aavistus nahkaista tuntemusta. Jälkimaku on pitkä, hieman lääkemäinen ja merellinen. Ei kaipaa vettä. Vesi korostaa hieman sitruunaisuutta ja savuisuuskin muuttuu hieman pistävämmäksi.

Hyvä viski kokonaisuudessaan. Tuntui hyvältä suussa ja muuttui ajan kanssa vielä paremmaksi. Kermaisan paksu suutuntuma toimi hyvin makeahkon sitruunaisuuden, marjaisuuden ja savuisuuden kanssa. Vesilisä muutti olemusta hieman nuorekkaammaksi ja raikkaammaksi tuoden sitruunaisia ja raikkaita piirteitä esiin. Molemmin tavoin maukasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti