Pidettiin muutaman kaverin kanssa olutilta belgioluiden parissa. Sää suosi joten kotiterassilla olosuhteet olivat mainiot. Periaatteena oluiden valintaan alkosta oli isompi pullokoko. Niitä löytyikin muutamia, mutta mukaan lähti myös yksi, joka erottui joukosta pienen kokonsa lisäksi tyylillään. Ei sen enempää plörinöitä, vaan näitä tuli maistettua:
Oud Beersel Oude Geuze Vieille, 6%
Illan ensimmäiseksi valittiin Lambic. Lambic on siis olutlaji, jossa olutvierteeseen ei lisätä lainkaan hiivaa. Oluen spontaanikäymisen saa aikaan ilmassa leijuvat villihiivat ja muut pieneliöt. Olutta voidaan panna vain lokakuusta toukokuuhun viileämmän sään vuoksi. Lambic-oluet ovat yleensä happamia verrattuna muihin olutlajeihin. Yleensä lambic:n valmistuksessa käytetään mallastettua ohraa ja mallastamatonta vehnää. Näistä ohraa käytetään suhteessa enemmän.
Tämän illan lambic on sekoitus kolmea eri ikäistä lambicia, 1-vuotista, 2-vuotista ja 3-vuotista. Siinä on käytetty mallastamatonta vehnää, mallastettua Pilsner ohraa, kaksi vuotta vanhennettua humalaa ja vettä. Tältä se maistui:
T: Aika raju. Greippinen, sitruunainen, suolaisen humalainen ja jotain pilaantunutta käynyttä sitrushedelmää tai käynyttä valkoviiniä (etikkainen). Vanhaa mäskiä. Lambic-tyyliin erittäin hapan. Osuvasti tuli seurueessa kuvaus "Pisuaari" :)
M: Parempi kuin tuoksu. Hyvin hapan ja sitruksinen, suolaisen humalainen ja greippinen. Jälkimaku lyhyt ja sitruunaisen hapan. Aika sitruunamehuinen. Maku oli kuitenkin ihan hyvä ja parani hieman ilmaa saadessaan.
Alkoholi: 6,00 %
Kantavierre: 14 °P
Väri: 11,4 EBC
Katkeroaineet: 25,6 EBU
Alkoholi: 6,00 %
Kantavierre: 14 °P
Väri: 11,4 EBC
Katkeroaineet: 25,6 EBU
Brasserie du Bocq Gauloise, 8,1%
T: Harmaan hiekkainen, paahteista mallasta, siirappisuutta ja hiukan hiivaista vihreyttä. Kotiolutmaisia piirteitä makeine ja hiivaisine vivahteineen. Aika kevyt, mutta vivahteikas.
M: Makeaa mallasta, hiivaisia paahteisia muroja ja karamellia. Kevyehkö ja pirteä suutuntuma. Vaahtoutuu suussa. Jälkimaku ei ole kovin pitkä, mutta ennen loppua löytyy mukavaa mäskisyyttä ja paahteisa suklaisuutta. Aika hyvä. Kevyempi tumma belgialainen.
Alkoholi:8,10 %
Kantavierre:19,2 °P
Väri:72,3 EBC
Katkeroaineet:21 EBU
Alkoholi:8,10 %
Kantavierre:19,2 °P
Väri:72,3 EBC
Katkeroaineet:21 EBU
Brouwerij Het Anker Gouden Carolus, 8,5%
Tämän panimon tarina alkaa vuodelta 1471. Het Anker tislaa myös viskiä. Otsikon olut valmistetaan ns. "classical infusion-menetelmällä", joka on vanha brittiläinen tapa panna ale- ja stout oluita. Tuotesivuilla kerrotaan vain, että valmistuksessa käytetään belgialaisia humalia, ei juuri muuta tarkempia tietoa ainesoista.
T: toffeinen, maanläheinen ja kellariminen tuoksu. Hieman katajainen, hieman paahteista humalaisuutta ja karamellista lämmintä kinuskia. Aika vivahteikas tuoksu. Enemmän aromeja kuin edellisissä.
M: Makeahko ja monimuotoinen maku. Paahtunutta viljaa omenaisella ja hiivaisella sivumaulla, jauhoista mausteisuutta, kevyttä keskiasteista humalaisuutta ja kanervaa. Täyteläiinen ja kuohkea. Jälkimaku keskipitkä ja makean vivahteinen.
Alkoholi: 8,50 %Kantavierre: 19,1 °P
Väri: 70 EBC
Katkeroaineet: 14 EBU
Maistetuista oluista viimeinen oli mielestäni paras. Täytyy myöntää, että lambic on itselleni aika tuntematon tuttavuus ja täyty haalia niistä lisää kokemuksia. Ne ovat kuitenkin ihan oma tyylilajinsa ja se vaatii kokemusta. Mukava oli maistella olutta porukalla. Täytynee järjestää seuraavaksi vaikka jenkkiolut iltama.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti