29 lokakuuta 2016

Olutexpo 2016 perjantai 28.10.2016

Näin on taas yhdet Expot takana. Perjantai 28.10. ja suuntasin Kaapelitehtaalle Helsinkiin liian ajoissa. Piti kuluttaa aikaa Ruoholahdessa kahvitellen ennen H-hetkeä. No se siitä tarinoinnista, ajattelin raapustaa muistiinpanot ylös, mutta hieman eri tyyliin kuin yleensä. Nyt ei käydä läpi koko ajanjaksoa tapahtumassa, vaan piirretään kokonaiskuvaosasta hetkistä ja juomista.

Tänä vuonna Olutexpo oli liikkeellä muutoin samalla taktiikalla kuin edellisvuosina, mutta nyt oli panostettu enemmän ruokaan. Tapahtuman "äläkerta" oli pyhitettu ruokailulle ja sieltä löytyi Bryggeri, Social Food ja Il Birrifico. Nämä tarjosivat parempia burgereita, chorizoaterioita ja suklaajälkkäreitä. Näin niin kuin lyhyesti oikaistuna. Itse maistoin 13-20 välillä yhden aterian, pekoni-juusto burgerin Social Foodin tiskiltä. Ja oli oikein hyvä.




Osallistuin tapahtumaan kutsuvieraana, joten en tiedä tarkkaan jonotuksista ym. Vaikutti ainakin siltä, että perjantaiksi oli kohtalaisen rauhallista. Porukkaa riitti, mutta ei ollut sillipurkkia. Sisäänpääsy oli tänä vuonna sivuovesta, eli nyt ei käppäilty pääovista sisään. Ulkonarikkaan (teltta) rotsit ja sisäpuolelta lasi kouraan.

Lasipesupisteitä oli riittävästi, ainakin kolme-neljä, eikä niissä ollut jonoja. Novellen 50cl vesipulloja sai yhden euron hintaan. Nokkelimmat tietty täyttelee ensimmäisen pullollisen jälkeen vessojen lavuaareista. Juotavat ja ruoat sai pullonkorkkeja vastaan, kuten ennenkin. Muut metodit eivät käyneet tiskeillä. Korkkeja sai toki korteilla ja käteisellä.

Kello 13 alkuinfossa tapahtuman järjestäjä kertoi, että näytteilleasettajia oli yli 40. Tulevaisuudessakin aiotaan pitää viskit, siiderit ja jopa rommeja ja ginejä. Siis lähinnä pientä muutakin tislaamotuotetta. Oluet tulee toki näyttelemään jatkossakin pääroolia. Vieraina infossa oli ainakin viskikirjailija Ian Buxton, jonka uudesta kirjasta kuultiin esittelyä. Kuivin suin ei tarvinnut olla, koska lasit täytettiin Pyynikin Ruby Jazz Alella.




En pahemmin ollut katsonut juomalistoja etukäteen, vaikka ihan pientä vakoilua olikin ilmoilla. Huomasin listoista, että onhan tuolla taas mahdottomasti maisteltavaa. Tällä kertaa heitetään pienenä listauksena joitain maistettuja tuotteita ja mahdolliset suositukset, koska itseänikin jo ärsyttää "ja sitten siirryin siihen ja naukkasin sen ja sitten vatupassi sitä ja tätä.....". Ja kyllä, suosittelen käymään tapahtumassa.

Rodenbach Alexander, 5,8% oli tapahtuman parhaimmistoa. Todella mukava syvyys ja sopiva happamuus. Muistuttaa Vintagea, mutta olisiko voimakkaampi kirsikkaisuus ja makeampi jälkimaku? Mukava kevyt makeus tasapainotti. Tämä toimi hyvin ja vahvat suosittelut. Tulossa Alkon tilausvalikoimaan marraskuussa.



Thornbridge Days of Creation, 7% oli myös oikein mukava, jopa tuoksultaa parempi kuin edellinen (koska tykkään enemmän vadelmista kuin kirsikoista). Todella hieno tammen ja happamuuden tasapaino. Vadelmat hillityllä tasolla, eikä ole lainkaan limumaista. Pehmeä ja syvä.

Thornbridge Love Among the Ruins, 7% Edelleen herkullista, kirsikkaista eliksiiriä. Happamampi kuin edellinen, mutta pysytään Rodenbach Vintage tasolla. Tässäkin tammi hienosti läsnä, mukava maitohapppoisuus ja sopiva kirsikkaisuus. Jää minun kirjoissani näistä kolmesta kolmanneksi.



Fat Lizard Conan Juice IPA, 6,5% oli hyvä, mutta jätti pikkasen kylmäksi. Oliko sitten odotukset korkeammat, koska en löytänyt niin paljoa hedelmää kuin kuvittelin siitä löytyvän. Oli hedelmää ja tuoretta humalaa, mutta silti jäi "vain perusipaksi".

Fat Lizard Raspy Mary DIPA, 8% sen sijaan toimi huomattavasti kivammin kuin edellinen. Enemmän ja tasapainoisemmin humalaa, runsaammin hedelmää ja vadelmaisuus on hyvin mietona taustalla. Rungossa enemmän tuntua. Tämä oli mainio.



Brooklyn Defender IPA, 6,7% oli aivan eri puolelta kuin edelliset ipat. Sanoisin hieman brittimäisemmäksi. Rungossa oli reilummin mallasta ja hedelmäisyys oli tummempaa ja kuivempaa. Jotakin yrttisyyttäkin löytyi. Oli muuten hyvää aurajuuston kanssa. Iso plussa muutenkin suklaista, juustosta, pähkinöistä jne Sinebrychoffin ständille. Miksi muut ei ota lisukkeita mukaan.



Kyrö Tutkielma / Study, Savu & Ruis, 47,2% tapahtuman eka tisle itselleni. Juuri, jonka reseptiikassqa käytetty x-määrä savustettua ruista. Juuren navettaisuutta ja rukiisuutta, mutta laimeammin kuin itse Juuressa. Vasta jälkimaussa pääsin kiinni savuun. Nyt tuntuu siltä, että tämä täytyisi maistaa uusiksi, koska en ihan saanut koppia.



Glenfiddich Project XX (47%) ja IPA (43%). Molemmat kuulostaa paperilla kyhäelmiltä. Pisteet pullojen tyyleistä. Näistä XX oli itselleni sopivampi, tummempana ja syvempänä. Molemmissa saippuaa ja pientä sitruksista kirpeyttä, mutta tammi oli mukavana ensimmäisessä. IPA tulee Alkoon marraskuun puolivälissä.



Springbank 18yo, Single Cask, SMWS, 49,7 %. Springbankin "suomipullote", jota löytyy myös Alkosta. Tämä oli positiivinen yllätys, koska odotukset oli uuden Local Barleyn jälkeen matalahkot. Mutta ei pettänyt. Kiva mineraalisuus, springer-rikkiä, pippurisuutta ja tammea sopivassa suhteessa. En silti osta omaa pulloa.


Highland Park Single Cask Series 13yo SMWS & VYS, 59,2%. Tällainenkin on sitten menty pullottamaan. Ja hyvä että on. Todella mukava sherrytykki. Sherry juuri sitä parempaa, ei-kumista ja ei-rikkistä. Tämä on pakkohankinta itselleni. Tulee Alkoon vielä tänä vuonna. Onko muuten jonkun muunkin mielestä hassua nähdä VYS ja SMWS samassa etiketissä? Kukapa olisi uskonut....



Tuossapa osa niistä mitä maistoin. Suattaapi olla että tulee eksyttyä lauantainakin. Suosittelen. Alla vielä hinnastoa.

















1 kommentti:

  1. 20% oli savuruista tuossa Kyrön Tutkielmassa. Harmi, kun en huomannut tuota 18yo SMWS-Springeriä, kun olisi kiinnostanut maistaa. Koko pullo sen verran kovassa hinnassa, että ns. ravintola-annos olisi riittänyt.

    VastaaPoista