20 marraskuuta 2014

Jouluoluet 2014: Fuller's Vintage Ale 2014

Hip hei, kahdeksastoista Vintage Ale on saapunut hyllyille! Perinteisesti tämä on yksi vuoden koho-oluthetkistä itselleni. Aikanaan nimittäin tämä oli yksi niistä oluista, jotka saivat minut syttymään laadukkaampien oluiden maailmaan. Hassua, juuri hiljattain annetussa Pilsner Urquellin kuukauden olutblogi -haastattelussa mainitsin tästä oluesta ja sen merkityksestä minulle. Haastattelun pääset lukemaan tästä linkistä. Kaikilla ei varmaan toki ole profiilia naamakirjassa, joten liitin jutun tämän tarinan jatkeeksi.

Vähintään yksi kaappiin kypsymään ja yksi heti maisteluun, näin se on perinteisesti mennyt. En tiedä onko tämä yleensä kuulunut varsinaiseen Alkon jouluolutvalikoimaan, mutta ainahan tämä julkaistaan näin syksyisin ennen joulua. Ainakin sopiva syksyisiin ja talvisiin iltoihin. Nyt mennään jo tosiaan järjestyksessä 18. pullotteessa ja tällä kertaa reseptiikkaan kuuluu Pale- ja kristallimaltaat. Humalina on käytetty Goldings-, Liberty- ja Cascade-humalia. Kahdella jälkimmäisellä on tehty kuivahumalointi.

Olut on edelleen pullossa kypsytettävä, joten luvassa on pitkää ikää – kannattaa kokeilla kypsytellä ihan useampikin vuosi. Nyt maistossa olevasta pullosta löytyy parasta ennen -merkintä 2024 ja pullonumerointi 101402. Ai niin, tämäkin pullo sai uuden ulkoasun, kuten muutkin Fullersin pullotteet.



Fuller's Vintage Ale 2014, 8,5%

T: Kauniin hento, mutta samalla runsas. Miedon karamellista maltaisuutta, jonka seasta löytyy kevyttä hedelmäisyyttä (omena ja päärynä), sekä miedon havumaista humalaa. Tuoksussa on myös sellaista kermatoffeista täyteläisyyttä ja hentoa mausteisuutta. Vakuuttava.

M: Mmmm. Taas. Taas toimii. Suutuntuma on ihailtava. Täyttää suun pehmeällä kermatoffeella ja fudgemaisuudella. Ei kuitenkaan mitenkään liian makea. Kevyttä mausteista makeutta. Maltaisuus on tässä juuri sopivaa. Tulee mieleen toscakakku. Humalakin maistuu (hieman yrttisää) ja se on hyvin sopusuhdassa muuhun kokonaisuuteen. Taidan tykätä tästä kovastikin. Tämä ei ole mitenkään revittelevä, vaan rauhallinen ja täyteläinen. Jättää jälkimauksi pehmeän maltaisuuden, mukavan lämmön ja hyvin kevyen humalan tunnun. Buenísimo!




Kuukauden olutblogi, by Pilsner Urquell:
Olutkulttuuri on hieno asia ja tätä tukeaksemme esittelemme kuukausittain yhden suomalaisen olutblogistin. Tällä kertaa vuorossa on Nikolas, joka pitää blogia Mushimalt.

Mistä kaikki alkoi? Nikolas kertoo, että alussa blogi toimi eräänlaisena arkistona hänen omille maistelukokemuksilleen, muistiinpanoilleen sekä erilaisille olut- ja viskimateriaaleille. Ystävien rohkaisevan palautteen myötä Nikolas päätti reilu vuosi sitten kuitenkin julkaista bloginsa myös suurelle yleisölle - näin alkoi Mushimaltin tarina.

Mushimalt on blogi-iältään vielä alkutaipaleella, mutta julkaisuja on kertynyt jo yli 300. Blogissa oluiden perustiedot ja maistelukokemukset saavat rinnalleen toisinaan myös syvällisempää pohdintaa juomien luonteesta.
“Nautin itse juomasta enemmän, jos tiedän siitä enemmän”, Nikolas kertoo.

Nikolaksen kiinnostus oluita kohtaan on kehittynyt hiljalleen vuosien saatossa. Täysi-ikäisyyden saavutettuaan mies maisteli tovin kotimaisia perusoluita, mutta hyvin nopeasti Alkon laadukkaammat ja erikoisemmat oluet tulivat tutuiksi.
“Yksi inspiraation lähteistä oli, kun törmäsin olueen nimeltä Fueller´s Vintage Ale”, Nikolas muistelee olutharrastuksensa alkuaikoja.

Suomen olutkulttuuri on kehittynyt Nikolaksen mukaan viime vuosina oikeaan suuntaan ja ihmiset arvostavat aiempaa laadukkaampia tuotteita.
“Meillä on hienoja tapahtumia, joissa päästään maistelemaan upeita oluita ja tutustumaan mukaviin ihmisiin”, Nikolas iloitsee.

Miehen mukaan mielenkiintoisia oluita tuleekin tällä hetkellä monista suomalaisista pienpanimoista, kuten esimerkiksi Hiisi-panimosta, Pyynikin käsityölaispanimosta sekä Ruosniemen panimosta.

Ja lopuksi. Minkä oluen ottaisit mukaan autiolle saarelle?
“Jos siellä olisi lämmin, niin tynnyrikypsytetyn saisonin. Jos taas kylmä, niin tynnyrikypsytetyn stoutin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti