11 joulukuuta 2016

Alkosta: Highland Park Single Cask Series "SMWS & VYS"

Sain ensikosketuksen tähän Highland Park Single Cask Seriesin pullotteeseen Olutexpo 2016 tapahtumassa. Melkoinen pullote, enpä muista toista näin hehkutettua, puhuttua ja myyntiryssittyä pullotetta. No itse olin ensimmäisen maiston jälkeen yksi niistä hehkuttajista ja varmasti myös yksi syypäistä, että pullolle oli kysyntää enemmän kuin olisi ollut ilman kirjoitteluja ja kuuluttamisia.

Noh, vaikka blogia seuraakin kova määrä Suomen viskihörhöjä, niin Seuran massaviestit jäsenillensä tietysti sinetöi sen, että seurojen reilu 1000 viskihörhöä oli nooteeranut kyseisen pullon tulon valikoimaan kauniina aamuna 5.12.2016. Nyt se on jo historiaa, enää on turha etsiä.

Pullote oli siis valittu Suomen mallasviskiseuran ja Viskin Ystävien Seuran toimesta Suomen viskiseuroille, mutta koska Suomessa ei voidan väkeviä myydä kuin Alkossa, tuli pullote kaikkien saataville. Yhdestä sherryisestä eurooppalaisesta tammesta tehdystä hogshead-tynnyristä ei tullut pulloja kuin 306 kappaletta, joista muiden tarpeiden jälkeen Alkoon saatiin 270 pulloa. Tämä ei ole kovin suuri määrä kysytylle tavaralle ja etenkin kuin se on hinnoiteltu hyvin. 


Highland Park pullotti kyseisen single cask -sarjan alle myös muille maille pullotteita, mm. Ruotsi sai kaksi single caskia. Juuri hiljattain toinen näistä pullotteista huhuttiin myydyn sekunneissa. Uskon. Suomen pullon myyntiajasta on liikkeellä paljon huhuja – minuuteissa, sekunneissa, vartissa, kahdessa tunnissa.... melko kirjavaa ja suurin osa huhujen lähteestä oli itse Alko. Sain itsekin viisi eri tietoa pullojen myyntiajasta. Lopullinen aika on itselleni mysteeri, sillä viimeisimmät Alkon vastaukset olivat "emme voi tätä tietoa teille antaa". 

Etukäteen olin jutellut maahantuojan ja muutaman muun "avainhenkilön" kanssa. Jo messuilla mainitsin, että älkää tuoko pulloa uuden nettikaupan alkuvaiheessa. Alun perin ilmeisesti olikin tarkoitus tuoda pullo myyntiin marraskuun alussa, mutta näin ei käynyt. Syytä tähän en tiedä, kuulin, että olisi ollut ongelmia Alkon byrokratian kanssa. 

Lopulta tuli ilmi, että pullo tulee myyntiin maanantaina 5.12. Tämä tieto jaettiin myöhemmin myös seurojen toimesta useampi päivä ennen h-hetkeä. Kellonajasta eivät kovin moni tienneet, mutta ilmeisesti muutama Alko sai siitä tiedon, sillä olihan nokkelimmat päässeet tilaamaan muutaman laatikollisen myymälään, mm. useampi Helsingin Alko, Vantaan Jumbon Alko, Oulu.... joka tapauksessa useampi Alko. Alkon pääkonttorista vakuutettiin minulle, että yksikään liike ei saanut tilattua tuotetta. Eipä.


Maanantaina 5.12. pullote tuli myyntiin heti aamuseiskan jälkeen. Nohevimmat saivat ensimmäiset tilausvahvistukset muutaman minuutin yli seitsemän. Ilmeisesti itse tilaukset meni hyvin läpi ja palvelimet eivät ainakaan kaatuilleet kuten joskus Ruotsissa. Itse sain oman tilaukseni sisään aamulla kahdekan jälkeen ja vahvistuksen tästä sain kello 8:15. Tilasin kaksi pulloa, toinen kaappiin myöhemmäksi (avattavaksi) ja toinen heti nautittavaksi.

Varsinainen kaaoshan tähän pulloon liittyen syntyi, kun Alko ei ollut rajoittanut lainkaan pullon ostosaatavuutta. Itse ihmettelin tätä ensimmäistä kertaa jo maanantaina, kun vielä yhdeksän jälkeen oli pulloa saatavilla. Toisen kerran kymmenen aikaan, puolelta päivin.... illalla. Tällöin jo tajusin, että nyt on kyllä sössitty. 

Lähetin viestin Alkon valikoimapäällikölle, maahantuojalle ja Alkon asiakaspalvelulle. Pyysin tarkistamaan ja huomioimaan, että kyseessä oli hyvin rajallinen määrä tuotetta ja että tämä on kyllä todennäköisesti myyty loppuun jo aamusta. Vinkkasin, että kannattaisiko tuote ottaa välittömästi pois, jotta ei tulisi turhia pettymyksiä ihmisille, kun kuvitellaan että tuote tulee ja todellisuudessa ollaan myyty jo monta tuntia "ei oota". 

Verkkokauppahan on periaatteella valitse, maksa ja odota tuotetta. Ihmiset siis maksoivat ja saivat vahvistuksetkin ostosta, joten miksi ei kuvitella saavansa tuotetta. Koska tiistai oli itsenäisyyspäivä (jolloin tuote muuten edelleen oli myynnissä saatavilla), niin vasta keskiviikkona aamusta ilmeisesti Alkolle valkeni HP-myrsky. Pahin siis kävi ja tuotetta oltiin myyty kymmenittäin, ellei sadoittain yli saatavuuden. Asian eteen alettiin välittömästi tekemään Alkossa työtä – pullo pois myynnistä, koottiin listoja niistä asiakkaista, jotka eivät saa tuotetta ja läheteltiin pahoitteluviestejä kyseisille asiakkaille.


Ne asiakkaat, joteka eivät tuotetta saaneet, saavat Alkolta rahat takaisin ja lahjakortin. Tämä on mielestäni sinänsä ihan kohtuu hyvitys, voisi se olla pelkkä rahat takaisinkin. Lahjakortin suuruutta en vielä tätä kirjoitusta kirjoittaessa tiennyt. Ne jotka onnistuivat saamaan pullon itselleen eivät saaneet mitään uutta vahvistusta, vaan saivat odotella saapumisilmoitusta. Tämä oli mielestäni huonosti hoidettu, tällaisessa tilanteessa olisi mielestäni ollut kohtuullista ilmoittaa niille jotka tuotteen onnistui saamaan. 

Hölmö dilemma asiassa oli myös se, että myös Alkon myymälät saivat tilata tuotetta hyllyillensä, vaikka asiakaspalvelu toisin väitti (useampaan otteeseen). Itse epäilin tätä, sillä oli käynyt ilmi, että osa tilaajista oli tehnyt isoja ostoja. Tästä minulle tuli välittömästi mieleen juuri se, että taisi muutamat Alkotkin päästä tilauksiin kiinni. Tietääkseni mitään erityistä kieltoa ei oltu osoitettu myymälöille, joten toki he sitä sitten tilasivatkin joihinkin Alkoihin. Tämä kävi kuitenkin keskiviikkona ilmi ja Alko lähetti asiasta vistiä myymälöihin ja vaati vetää pullot pois myynnistä. Pullot tuli lähettää takaisin keskusvarastoon, josta ne sitten lähetettäisiin netistä tilanneille asiakkaille. 


Muutamat pullot kerettiin kuitenkin hyllyiltä myymään. Itsekin onnistuin yhden pullon ostamaan Jumbon Alkosta, jossa niitä oli useita hyllyssä. Mainitsin myyjille, että tätä ei saisi olla myynnissä mymälöissä ja että ne pitäisi lähettää takaisin. Tätä ei kuitenkaan sen kummemmin noteerattu, joten ostin yhden mukaani, jos en vaikka saisikaan omiani tehdystä tilauksesta. Kun myöhemmin varmistui pullojen tulo tilauksestakin, annoin yhden pulloista kaverilleni, joka ei onnistunut saamaan tuotetta netistä. 

Sain itse tietää jo melko varhaisessa vaiheessa, että olin onnistunut saamaan tilauksen läpi. Epäilin tietoa kuitenkin vahvasti, sillä olihan kaikkea muutakin epäkuranttia tietoa jaeltu Alkon asiakaspalvelun toimesta. Myös huhut "myyty minuuteissa" hieman epäilytti, itsehän tein tilaukseni vasta tunnin myyntiintulon jälkeen. Vasta nettikaupan statuksen muututtua launataina 10.12. "lähetetty"-tilaan, alkoi homma olla varmempi tilattujen pullojenkin kannalta. Tällä hetkellä on tieto, että maanantaina pitäisi olla pullot noudettavissa mymälästä. 

Alko otti opiksi tästä sirkuksesta ja asian eteen ollaan jo otettu ensimmäiset askeleet. Alko painottaa enemmän vastuuta ja saatavuusriskiä tavarantoimittajille ja valmistajille. Alkon keskusvarastosta toimitettavien tuotteiden saatavuustieto päivittyy automaattisesti varastojärjestelmästä, mutta ilmeisesti tässä HP-erässä saldo päivittyy liian hitaasti, tai ei oltu lyöty rajallista määrää järjestelmään. Ehkä seuraavalla kerralla tämä muistetaan hoitaa kunnolla. Arvostelujen alta löytyy vielä lehdistötiedote, joka on kopioitu sellaisenaan, tarkoituksena antaa informaatio sellaisenaan kun olen sen itsekin saanut. 


Highland Park Single Cask Series, 2002/2016, 13yo, cask #6367, bottled for SMWS & VYS

Tuoksussa reilu tumma sherryisyys, joka tuo makeutta ja marjaisuutta. Taustalla onnistun löytämään HP:n kanervaisuutta ja maallisuutta. Sherryisyys ei tuo mielestäni lainkaan mukisuutta (ei siis rikkiä), vaan on makean kirpeää, hieman nahkaista ja hyvin hedelmäistä. Voisi olla makeaa olorosoa, tai sitten olorosoa ja px-sherryä. Hieno tuoksu, vaikka pintä nuorta rösöisyyttäkin on havaittavissa.

Maku on hyvin intensiivinen, kihelmöivä ja räväkkä. 59,2% myös tuntuu. Alkoholi ei kuitenkaan maistu, vaan on enemmänkin "tunneperäistä". Alusta saakka vahva sherry ottaa ohjat käsiinsä. Tummaa hedelmäisyyttä, mietoa marjaisuutta, hunajakanervaa, nahkaisuutta, suklaata ja ripaus turvetta. Puolivälissä palettia visdki on räväkäimmillään ja kihelmöi vesistä huolimatta. Loppua kohden muuttuu hieman kuivemmaksi ja nahkaisemmaksi, joka on monesti merkki oloroso-sherrystä. 

Mielestäni hieno räväkkä sherrypainoitteinen viski, jossa kuitenkin myös HP:n oma karaktääri pääsee esille. Tämä varmasti johtuen kypsytysiästä. Toisaalta ikä tekee tästä rösöisemmän ja räväkämmän, joten sellaista pehmeyttä jää ehkä hieman kaipaamaan. Katsotaan jahka pullo on ollut kauemmin auki ja saanut hieman hengähtää. Hyvä tuote 99 € hintaan, mutta jos et tätä kerennyt saamaan, niin ei kuitenkaan ranteita kannata viillellä. LEHDISTÖTIEDOTE

Highland Park julkaisee ensimmäisen single cask -pullotteensa Suomessa yhteistyössä viskiseurojen kanssa. Viskiseurojen yhteispullote on tislaamon kiitos suomalaisille viskiharrastajille. Ajatus viskiseurojen yhteisestä single cask -pullotteesta lähti liikkeelle siitä, miten paljon viskiseurat ovat tehneet viskin eteen Suomessa. Highland Park -tislaamolle on tärkeää huomioida ja kiittää uskollisia viskiharrastajia.

Highland Park Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen sanoo: ”Kiinnostus viskejä kohtaan kasvaa Suomessa jatkuvasti, ja Highland Parkille on tärkeää tuoda ensimmäinen single cask -pullote Suomeen. Yhteistyö viskikerhojen kanssa on yksinkertaisesti upeaa. Viskiseurojen jäsenillä on palava kiinnostus tätä nestemäistä kultaa kohtaan, ja he tietävät mistä puhuvat. Tämä on ensimmäinen Suomen markkinoille yksinoikeudella pullotettu Higland Park. Pullote on meidän tapamme kiittää pitkäaikaisesta uskollisuudesta tislaamoamme kohtaan. 

”Tynnyrin valinta – profiililtaan suomalaiseen makuun sopiva Viski valittiin Suomen kahden suurimman viskiseuran edustajien kanssa Senior Brand Ambassador Martin Markvardsenin esittelemistä erilaisista tynnyrinäytteistä. Suomen Mallaswhiskyseuran Mika Jansson ja Viskin Ystävien Seuran Jaakko Salo päätyivät yksimielisesti tynnyriin no. 6367. Kyseessä on ensitäytön eurooppalainen hogshead -tynnyri, ja viskin vahvuus on korkea (59,2 %). 

Valitsijat kiittelivät viskin korkeaa laatua. Suomen Mallaswhiskyseuran presidentti Mika Jansson sanoo: ”Tämä 13-vuotiaana pullotettu viski on upean sherryinen esimerkki Orkneyn saarilla sijaitsevan Highland Parkin tislaamon arvostetusta viskistä. Uskomme sen hyvin kehittyneen, syvän ja monimuotoisen makumaailman tyydyttävän kokeneemmankin viskiharrastajan makuvaatimukset.”

Viskin Ystävien Seuran puheenjohtaja, Jaakko Salo, on samaa mieltä viskin laadusta: ”Highland Park single cask on hieno Highland Park Distilleryn, Edrington Finlandin ja Suomen kahden suurimman viskiseuran välinen yhteistyöhanke. Tuote on todella räjähtävä, ja sen maut antavat varmasti haastetta edistyneemmällekin viskiharrastajalle. Voin Viskin Ystävien Seuran puheenjohtajana olla iloinen siitä, että tuote kantaa SMWS:n ja VYS:n nimeä.” ”Upea, vanhan liiton sherryvaikutteinen viski! Onnittelut Viskin Ystävien Seuralle ja Suomen Mallaswhiskyseuralle esimerkillisestä tynnyrivalinnasta!”, lisää Edrington Finlandin Whisky Brand Ambassador Jarkko Nikkanen.


Highland Park Single Cask, Bottled for Whisky Clubs of Finland – SMWS & VYS tulee Alkon tilausvalikoimaan 5.12.2016. Alkon tuotenumero on 949307 ja vähittäismyyntihinta on 99,00 €. Tynnyristä saatiin 306 pullon erä. Markvardsen toivookin, että myös tulevaisuudessa Suomessa nähtäisiin omia pullotteita: ”Tiedän, että tämä single cask herättää kiinnostusta, ja toivottavasti voimme tuoda uuden viskin markkinoille lähitulevaisuudessa. Kohtaamme päivittäin uusia single maltin ystäviä ja toivotamme heidät tervetulleeksi tutustumaan viskeihin parhaalla mahdollisella tavalla.”


”Rajallisesti saatavaa tuotetta ei välttämättä riitä kaikille kiinnostuneille. Viskiharrastajilla on kuitenkin mahdollisuus maistaa tuotetta tulevissa viskitapahtumissa, joissa Edrington on mukana. Esittelimme tuotteen OlutExpossa, ja lupaamme säästää muutaman pullon myös tuleviin tastingeihin sekä helmikuun Uisge-messuille”, jatkaa viskiseurojen yhteistyöprojektin puolesta alusta asti liputtanut Nikkanen.

4 kommenttia:

 1. Oikea aika taitaa olla aika lähellä vähän vajaata kahta tuntia. 8:40 tehty tilaus meni vielä läpi, mutta 9:00 tehdystä tuli pahoittelut.

  VastaaPoista
 2. Alko ei hoitanut hommaa kovin tyylillä tällä kertaa, järjestelmässä siis kehittämistä.
  Mutta kyllä tässä on meillä viskin harrastajilla/hamstraajillakin peiliin katsomista. Kilpaa ostetaan useampi pullo hyllyyn. Luulisi että yksikin riittäisi per harrastaja. Valitettava viskin suosion myötä tullut ilmiö, kuten myös hintojen karkaaminen.

  VastaaPoista
 3. Tilasin vähän vajaa klo 9 aamulla kun pääsin koneelle, yöllä noita ei vielä ollut ostettavissa. Pahoitteluviesti "ei oosta" tuli reilu viikko myöhemmin 14.12. keskiviikkona. Nyt tuli postissa 20€ lahjakortti. Aika laiha lohtu tästä monopolimme aiheittamasta riemusta..

  VastaaPoista
 4. 8:20 tehty tilaus saapui vihdoin 27.12 noudettavaksi, eli tilaukseni lienee viimeisiä läpi menneitä.

  VastaaPoista