13 huhtikuuta 2015

Nelikko joka haastaa kuninkaan – pyynnöstä IPA/APA kuningastaistelun jatkot

No eihän sitä voinut niihin yhdeksään jättää, kun kerta löytyi muutama mainittu lisää. Ei kannata kierrellä maitokaupan oluthyllyjä – saattaa houkutus kasvaa liian suureksi. Mutta tuleepa kattavasti katsastettua tämän hetken IPA/APA valikoima. Näiden neljän jälkeen on siis yhteensä 13 maitokauppavahvuista IPAa ja APAa maisteltu ja näistä kolmestatoista peräti kymmenen oli kotimaisia.

Teen tämän maistelun niin, että samat periaatteet pätevät kuin edellisessä; Sokkona ja kahtena maistona. Jälkimmäinen maistelu on ratkaisevampi. Koska nyt en pääse vertaamaan tätä uudempaa nelikkoa suoraan edellisiin, niin ranking määräytyy näiden neljän kesken. Toki muistikuvan varassa (melko tuoreen sellaisen) peilaan näitä ainakin kolmen kärkijoukkoon edellisestä maistelusta.

Maisteluun valitsin käytännössä lähes kaikki ne, joita ei vielä edellisessä ollut, joita oli suositeltu ja joita löytyi lähikauppojen hyllyiltä. En ole ihan varma kuinka hyvin näitä löytyy muualta Suomesta, mutta ainakin muutamissa pk-seudun kaupoissa näitä on näkynyt.


1. Ruosniemen panimo Insinööri IPA, 4,7% (bb.9/15 080)
Humalina Amarillo, Cascade, Centennial, Citra ja Simcoe.

T: Hyvin vihannesmainen ja kuivan ruohoinen. Humala on myös kuivaa ja ruohoista. Kuivattuja humalapellettejä. Multaista maanläheisyyttä. Hedelmäisyyttä on vaikea löytää. Ei ole kovin raikas, vaan pikemminkin jotenkin tukkoinen.

M: Maussa humalat tulee hyvin katkerana ja multaisena pistävyytenä. En löydä hedelmää juuri lainkaan. Maku muuttuu lähes heti kuivan katkeraksi greippisyydeksi, mutta greipin mukana ei tule muuta kuin greipin jälkikarvas maku. Tämä ei ehkä ole minun makuiseni.2. Stadin Panimo West Coast Session IPA, 4,5% (bb.11/15 #641)
Humalina Belma, Columbus, Simcoe ja Magnum. IBU 50.

T: Nonni. Nyt on hedelmää. Hedelmäkoktail tulee trooppisena ja sitruksisena. Appelsiinia, sitruunaa ja persikkaa. Humala on sdiis hedelmäistä ja miedosti havuista. Melko raikkaan tuoreen oloinen. Myös hiivaisuutta tulee mukavan lempeästi.

M: Maussa hedelmäisyys sekoittuu kevyeen pihkaan ja märkään ruohoisuuteen. Hiivaisuus tulee hyvin mietona ja esterisenä mukana. Kivan tasapainossa. Suutuntuma saisi olla aavistuksen rapsakampi. Jälkimaku katoaa turhan nopeaan, mutta ennen tätä kerkeää tapahtumaan onneksi sopivasti. Katkeruus on kevyttä alusta loppuun. Tuoksu loistava, maku hyvä.Stapa vs. Ruosp.

3. Pyynikin KauppaIPA, 4,7% (bb.9/15)
Panimon ensimmäinen "Huutoäänestysolut". Maltaina Pils, Cara10, Pale ale ja Dark ale. Humalina East Kent Goldings, Target, Amarillo, Cascade ja Citra. EBU 55.

T: Ensimmäiseksi tulee etäinen tuoksu petrolista (!). Mutta ei se oikeastaan häiritse edes. Tässä on tuoreempaa humalaa, joka on kevyen hedelmäistä (ananas ja mango) ja kesäisen ruohoista. Raikkaan ja tunkkaisemman oloisen yhdistelmää. Ei hassumpi.

M: Maku on iskussa. Samaan aikaan tarjoilee kevyttä ja tuhdimpaa. Alku on kevyen raikas ja hedelmäisen humalainen, mutta loppua kohden saa maanläheisempiä piirteitä (ruohoisuutta). Jälkimaussa greippistä katkeruutta ja aavistuksen multaista kitkeryyttä. Ihan jepa.4. Brooklyn American Ale, 4,5% (bb.1/16)
Humalina löytyy Cascade ja Amarillo. EBU 24.

T: Aika maltainen APAksi. Taikinaista leipäisyyttä johon sekoittuu hyvin mieto humala. Ei ole kovin raikkaan oloinen ja tuntuu jopa aika perus lager-tyyppiseltä tuoksulta. Humala tuntuu olevan jo aika väsynyttä. Tämä ei ole kovin kummoinen.

M: Aika lailla peruslinjalla mennään, mutta humala on kateissa. Pieni väsynyt katkeruus tulee, mutta sekin häviää jo ennen varsinaista jälkimakua, joka on kevyen maltainen. Suutuntuma on kuitenkin raikas ja rapsakka, muuten tästä ei kyllä mitään erityisiä viboja saa. Onkohan joku ravistellut maut pois....Brooklyn vs. Pyynikki

Kokonaisuudessaan näistä neljästä kaksi ei oikein maistunut. Insinöörin makumaailma ei kolahtanut omiin makunystyröihin (moni muu saattaa tykkää?). Olen kyseistä olutta maistanut vain kaksi kertaa (molemmat kerrat viikon sisään). Brooklynin muistan kyllä yltäneen parempaan, liekö ollut jotenkin väsynyt yksilö.

StaPan West Coast Session IPA erottui joukosta ollen hyvin tuoreen ja hedelmäisen oloinen. Pyynikin Kauppa IPA oli myös kelpo ehdokas, mutta lopun pieni tunkkaisuus rokotti kokemusta. Kun pohdin edellistä IPA/APA-satsia, niin StaPa kyllä haastaa kivasti kärkinelikkoa ja ansaitsee paikkansa kaupoissa.


Maitokaupan IPA/APA haastajien keskinäinen ranking:

1. Stadin Panimo West Coast Session IPA
2. Pyynikin KauppaIPA
3. Ruosniemen panimo Insinööri IPA
4. Brooklyn American Ale

Ensimmäisten yhdeksän ehdokkaan taistelu käytiin täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti