01 elokuuta 2016

The Balvenie 10yo Founders Reserve

Vanhemman koulukunnan Balvenie, jota ei ole enää vuosiin löytynyt viskikaupoista, sillä pullote lopetettiin ja sen tilalle lanseerattiin 12-vuotias Signature 2008 liepeillä. Myös jälkimmäinen pullote on jo lopetettu, eikä se ylipäätään tainnut koskaan täyttää 10-vuotias Founders Reserven saappaita Balvenie-fanien mielestä.

Founders Reserve lanseerattiin 1982, joten reilusti yli 25 vuotta sitä löytyi viskikaupoista. Kuinkahan montaa nykyipullotetta tullaan löytämään lähes kolmekymmentä vuotta hyllyiltä? Pullotetta löytyy 40% ja 43% vahvuudessa, sekä myös konjakkipullon (vanhimmat) muodossa. Mikstuuriltaan ex-bourbon- ja ex-sherrytynnyreitä.

Itse löysin kyseistä pullotetta kolme kappaletta 20cl veriona Kanariansaarilta ja hintaa pullolle tuli noin 17€. Kyseiset pullot ovat alkoholivahvuudeltaan 43%. Jostain muistan lukeneeni, että kyseistä 43% versiota olisi löytynyt aikanaan etenkin jenkeistä.


Ei mennyt korkin avaus niin kuin strömsössä

The Balvenie 10yo Founders Reserve, 43%

Tuoksussa tuttu Balvenien hunajainen ja pehmeän tamminen maltaisuus. Paahdettua tammisuutta, jossa karamellisoitua vaniljaa. Kevyt maitokahvisuus luo syvää tunnetta. Hedelmäisyyttä miedosti uuniomenan merkeissä. Tässä on minusta aika tyypillinen laadukkaan single malt viskin tuoksu.

Maku on hyvin samoilla linjoilla. Rauhallinen ja pehmeä suutuntuma antaa hyvin oikeutta Balvenien "signature" maulle. Tammisuus, hunajainen maltaisuus ja kevyt hedelmäisyys kaikki mainiosti tasapainossa. Rauhallisuus kestää läpi maun. Ajoittain kaipaan hieman potkua tai paksumpaa runkoa, mutta makua tässä riittää kyllä alusta loppuun.

Voisihan tätä luonnehtia tavalliseksi, tai "tylsäksi", mutta jos ajatellaan viskin maun perusmaailmaa, niin tässä se keltainen mallasviskisyys on täysin rehtinä läsnä, ilman huutoja, kerskailuja ja muita pröyhtäilyjä. Jos verrataan nykyiseen 12-vuotiaaseen Double Woodiin, niin ei ihan niin kermaisessa ja toffeisissa merkeissä mennä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti