08 marraskuuta 2015

Alkosta: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (Jouluoluet 2015)

Legendaarinen savulolut kaatui lasiini vuoden tauon jälkeen. Tätä olutta hehkutetaan vuodesta toiseen ja kehutaan kilpaa parhaaksi savuolueksi. Jotkut tilaavat sitä laatikoittain panimolta suoraan ja se on yksi joulunajan odotetuista kohokohdista vaikkapa ruokapöydässä. Itse en ole tästä alkujaan erityisen innoissani ollut, mutta tämä on yleistä minulla savuoluiden kohdalla.

Tässä vuosien saatossa olen kuitenkin alkanut ymmärtämään miksi tämä olut on niin pidetty. Omalla kohdallani tämä olut on tuonut joka vuosi jotakin uutta. Sen tasapainoinen ja lempeän pehmeä maku on jotenkin aivan omanlaisensa. Sitä alkaa jopa kaipaamaan kun ajattelee savuolutta.

Jos ei nettikaupoista malta olutta tilata, niin nyt on koittanut savuoluen ystävien aika – olut tuli Alkon jouluolutvalikoimiin ja on löytynyt hyllyiltä viime maanantaista (2.11.) lähtien. Hinta 3,98€ on reilusti kalliimpi kuin panimolta tilattuna, mutta silti hyvä hinta tämänkaltaisesta oluesta.

Heller Trumin bambergilaista olutta on pantu jo vuodesta 1678. Oluen savumaltaat kuivataan pyökkitulen päällä, joka tuo maltaisiin sen ainutlaatuisen savuaromin. Tuleekohan loppusilaus sitten  kallion uumenissa kypsytyksestä vai mistä, mutta joskus olen hyvän mielikuvituksen ansiosta aistivinaan kallion maun oluesta. Olut tulee vuosittain myyntiin lokakuun alussa, jolloin sitä saa myös tilattua suoraan panimon verkkokaupasta.


Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 6,5%

Tuoksussa savukinkkua, mietoa mallasleipäisyyttä, jolla rapea uunissa paahdettu kuori. Miedosti leivinhiivan aromikkuutta. Savu on selkeänä, mutta ei siltikään lyö ylitse. Vanha savusauna, joka on kesällä viileänä ja kuivattua tervapuuta. Kiva tuoksu, rauhallinen ja pehmeä tervasavuinen tunnelma.

Maussa pehmeää maltaisuutta, joka tuo täyteläisen suutuntuman. Savuisuus tulee miedon tervaisena ja kuivana puusavuna. Lempeästi paahteisuutta, joka tuo mieleen rapean leiväkuoren ja paahtoleivän savupalvella. Jälkimaussa pehmeä maltaisuus, jossa savumaltaalla on mukavan samettinen tuntu.

Jotenkin mahtavan rauhallisen maukas olut tämä on ja vaikken yleisesti erityisesti savuoluista pitä, niin kyllä tässä vain on kaikki sopivan tasapainossa. Vuosi vuodelta tämä on parantanut statustaan omissa kirjoissani. (arvio päivitetty 2017 alkuvuodesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti