23 huhtikuuta 2014

Glenfarclas 105 Aged 20 Years, 60%

Hienon ja maukkaan Family Caskin jälkeen teki mieli maistaa lisää Glenfarclasin tuotantoa. Tähän asti tislaamon peruspullotteet eivät ole aiheuttaneet mitenkään erityisiä viboja, mutta muutama niistä on toki ollut ihan hyviä yksilöitä, varasinkin kun hinnat ovat tämän tislaamon kohdalla enemmän kuin kohdallaan.

Nyt ei kuitenkaan ole kyse ihan peruspullotteesta, eikä ole kyse myöskään edellisen tapaisesta Family Cask -pullotteesta, vaan maistelussa on hyvin yleisen ja kohtalaisen suositunkin (hinta vaikuttanee suosioon) Glenfarclas 105:n isompi veli, Glenfarclas 105 20yo. Perus 105 CS:n lisäksi löytyy tämä 20-vuotias versio ja lisäksi vielä vanhempaa tislettä hakevalle 40-vuotias versio. Voidaan siis jo puhuakin 105 tuoteperheestä.

105-sarjan nimi juontaa vuodelta 1968, kun George S Grant halusi pullottaa joululahjaksi läheisilleen ja ystävilleen hyvää tynnyrivahvuista viskiä. Tämän viskin alkoholipitoisuus oli 105° Proof, joka on 60% ABV ilmaistuna brittiläiseen tyyliin. Niille jotka ei jaksa googlailla avataan kaavaa: 4/7 * 105 = 60. Tämä 20-vuotinen versio on sarjassa uusin ja sitä julkaistiin rajoitettu 4000 pullon erä.


Glenfarclas 105 Aged 20 Years, 60%

T: Toffeinen ja happaman hedelmäinen. Kuivatut hedelmät tulevat tästä hieman käyneinä/happamina ja mukana on aavistus metallisuutta. Taustalla leijailee vähäisesti nahkaa ja mokkaisia piirteitä. Alkuun myös kumisuutta. Vahvuus tuntuu ja myös alkoholi meinaa pistellä läpi. Edellinen 1988 Family Casks oli paljon miellyttävämpi tuoksultaan. Ikää ei tästä mielestäni kauheasti huomaa ja tuntuu että tuoksu sulkeutuu polttavan voimakkuuden alle. Pitäisi maistella rinnakkain perus 105, jotta huomaisi paremmin ikäeroa.

M: Alkuun suuta kuivattavaa käynyttä hedelmää ja lääkettä. Luumua ja vanhoja punaisia viinirypäleitä. Mukana hieman metallisuutta ja kumia, jotka heikentävät makuelämystä. Jälkimausta löytyy mukavempia elementtejä kuten suklaata ja rusinaa, mutta hyvin sulkeutuneena. Etiketissä oleva 60% myös tuntuu (ja polttelee) hieman liikaakin. Suutuntuma on aika haastava ja tämä suorastaan huutaa vettä. Vesi muuttaa suutuntumaa kermaisammaksi ja muutenkin miellyttävämmäksi. Makumaailma muuttuu aavistuksen nahkaisemmaksi ja käyneet hedelmät ylikypsiksi. Jälkimaussa on hieman marjainen (punaisia) tunnelma.

Hankala viski. Melkein liiankin hankala ja voimakas (huonolla tavalla). Täytyy myöntää, että tämä menee omalla kohdallani "tavallisten" Glenfarclasien joukkoon ja ehkä alemmaksikin. Täten mielestäni ei ole mitään järkeä maksaa tällaisesta kolminkertaista hintaa, kuin mitä esim. perus 21-vuotiaasta. Vedellä viski muuttuu huomattavasti nautittavammaksi, mutta siltikin fiilikset jää mielestäni pettymykseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti