BrewDog on ollut viimeaikoina esillä vahvasti eri blogeissa. On kerrottu matkasta, uudesta baarista, naapurimaiden baareista ja erilaisista uutuksistakin. Itse olen panimon alkumetreiltä lähtien tykännyt tämän panimon tuotteista, tyylistä ja asenteista. En pidä tätä minään "ylipanimona", mutta pidän siitä, että heiltä tulee paljon erilaisia tuotteita ja moniin tuotteisiin on saatu kuitenkin parempi loppufiilis kuin monien muiden panimon tuotteisiin. Vaikka joukossa on omaan suuhun tylsiä yksilöitä, niin muutamissa tapauksissa se voi johtua kovemmista odotuksista, eikä laadusta.
Koska kaapista löytyi useampia yksilöitä maisteltavaksi, ajattelin ottaa tällaisen pienen BrewDog rallin, jossa maistelin kuusi pullotetta kotiolosuhteissa useampana päivänä ja yhden näistä (Dog Wired imperial pilsner) kapakassa. Tällä kertaa maistelu on suoritettu ilman minkäänlaista taustatutkintaa ja tuotteista on aikalailla vain minimitiedot. Maistelussa on ollut kerrallaan vain yksi olut, joten mistään varsinaisesta keskinäisestä vertailusta ei ollut kyse. Poikkeuksena IPAt, jotka maistelin samaan aikaan.
Koska kaapista löytyi useampia yksilöitä maisteltavaksi, ajattelin ottaa tällaisen pienen BrewDog rallin, jossa maistelin kuusi pullotetta kotiolosuhteissa useampana päivänä ja yhden näistä (Dog Wired imperial pilsner) kapakassa. Tällä kertaa maistelu on suoritettu ilman minkäänlaista taustatutkintaa ja tuotteista on aikalailla vain minimitiedot. Maistelussa on ollut kerrallaan vain yksi olut, joten mistään varsinaisesta keskinäisestä vertailusta ei ollut kyse. Poikkeuksena IPAt, jotka maistelin samaan aikaan.
Tällä kertaa en ole laittanut mitään top-3 tai muutakaan listaa sillä useammat oluet ovat kuitenkin niin erilaisia keskenään, että jokaiselle löytyy oma paikka joukossaan ja mieltymykset vaihtelee mitä kulloinkin tekee mieli. Minulta on itseasiassa usein kysytty, mikä on lempiolueeni? Jokaisesta tyylilajista on moniakin suosikkeja, enkä yleensä ole lähtenyt spekuloimaan mikä on paras, riippuu mitä tekee mieli.
kuuden suora |
BrewDog, 5 a.m. Saint, 5% (batch 215)
Maris Otter-, karamelli-, münchner- ja kristallimaltaat, humalina Nelson Sauvin ja Amarillo, kuivahumalina Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum ja Nelson Sauvin. Katkerot 47 EBU ja väri 64,9 EBC.
T: Raikas humalantäyteinen ja hieman utuisen karamellinen tuoksu. Humalat näyttelee pääosaa pihkaisena, raikkaan hedelmäisenä ja aavistuksen hiivaisena. Takaa tulee hieman kinuskia ja karamellisoitua sokeria. Tuoksu on aika houkuttelevan hyvä. Kuivahumalointi on tehnyt hienosti työnsä. Tosi hyvä.
M: Alku miedon suolainen ja miedon happaman (limetti) karvas. Humalaisuus ei ole päällehyökkäävää, mutta selkeästi esillä. Kuiva ja melko täyteläinen suutuntuma. Jälkimaussa tulee kuivan humalan mukaan mietoa banaania ja hedelmäisyyttä. Mieto karamellisuus mukana. Tuoksu lupaili ehkä hieman enemmän kuin mitä mausta irtosi. Jää hieman yksinkertaiseksi. Helppo. Tuoksu oikein hyvä!
BrewDog, Punk IPA, 5,6% (batch 005)
Marris Otter Extra Pale Malt, humalina Chinook, Simcoe, Ahtanum ja Nelson Sauvin. 45 IBU.
T: Raikasta metsäistä humalaa, keltaista kypsää persikkaa ja pihkaa. Humalaisuus näyttelee pääosaa. Tuoksu on keveähkö maltaisuudessaan, hieman märän heinäinen ja miedon sitruksinen (greippiä). Keskivahva tuoksu. Täyttää odotukset IPAn osalta.
M: Maussa kevyen sitruksinen ja metsäinen humalaisuus tuntuu alusta saakka. Keskivaiheilla hieman karvastuu ja saa mukaan greipin sävyjä. Suutuntuma kevyt ja raikas, hiilihappoisuus on keskivertoa ja raikasta. Jälkimaussa humalaisuus imeltyy hieman ja saa hedelmäistä makeutta aikaan. Miedosti karamellisuutta. Hyvä maistuva perusipa. Ei sen kummempaa.
BrewDog, Hardcore IPA, 9,2% (batch 314)
Extra pale-, cara malts- ja crystal 150 -maltaat, Columbus-, Centennial- ja Simcoe -humalaa. Kuivahumaloinnissa käytetty kaikkia samoja humalia kuin rungossakin. 150 IBU.
T: Humalaisuus on tässä hieman marjaisempaa kuin Punk IPAssa. Raikas, marjaisa, sitruksinen sokerin kera (tulee mieleen mojito) ja metsäinen (havua). Maltaisuus on karamellista ja olemus muutenkin makeampi. Tämä antaa enemmän tuoksussa kuin Punk IPA. Hyvä tuoksu.
M: Alkuun paksumpaa ja syvempää kuin Punk IPA. Karamellintäyteläistä humalaisuutta, jossa humalat tuo karvasta ja makean sitruksista pihkaa ja kuivuutta. Maku taittuu makean pihkaisesta kuivaan maltaaseen. Suutuntuma on paksumpi ja siirappisempi. Jälkimaussa humalaa ja imelää karamellisuutta. Mukana on myös mietoa paahdetta. Voimakashumalainen IPA, joka toimii hyvin, kun mieli tekee voimakasta ja makeaa IPAa. Kevyempi vaihtoehto Punk IPA. Näistä kahdesta pidin enemmän tästä Hardcoresta.
BrewDog, Zeitgeist, 4,9%
Lager-, Munich-, Cara- ja Chocolate-maltaat, Humalana Cascade. 27 IBU.
T: Mieto ja jauhoinen pehmeys. Kevyen paahteinen leipämäisyys ja maltaisuus on tässä pääosassa. Kuin leipomoon astuisi. Hieman tulee myös mietoa hedelmää (kypsää uuniomenaa) ja humalaa. Aamupuuroinen tunnelma. Ihan miellyttävä.
M: Kevyen oloinen ja hieman metallisen paahteinen. Täytyy myöntää, että tulee hiukan bulkkilager mieleen pullosta juotuna. Suutuntuma on hiilihappoinen ja juokseva. Paahteisuus on keskivahvaa ja sitä ympäröi ohut leipämäinen jauhoisuus. Jälkimakuun jää paahdetta ja mietoa humalaa. Aika yksinkertainen ja helppo. Jää tässä joukossa kyllä viimeiseksi ainakin tältäerää.
Extra pale-, cara-, crystal 150-, carafa spec T1- ja carafa spec T3- maltaat, Simcoe-humalat. 50 EBU ja 140 EBC.
T: Ytimekkään humalaisuuden ja tummahkon paahteisuuden näytelmä. Humalaisuus on reipasta ja aromikasta; havuja, pihkaa ja märkää männynkuorta. Myös sitruksisuutta on mukana. Humalan seasta tulee lämmintä maltaista paahdetta ja leipäisyyttä. Raikkaampi kuin väri antaa ymmärtää. Tuoksu on minun mieleeni.
M: Kylmempänä ytimekäs humala ottaa alkuun otteeseen, muttä paahteisuus tasapainottaa makua. Kuiva keskivahva/vahva paahteisuus tekee alun metsäisen humalan jälkeen mausta melko kuivan. Humalat ja paahteisuus ovat tasapainossa. Suutuntuma on täyteläinen ja hiilihapot keskivahvaa (sopivat tähän). Jälkimaku kuivan paahteinen ja katkera. Lämmetessä tulee maltaisuutta ja mausteisuutta (karamelli, kahvi) enemmän esille. Kokonaisuudessaan hyvä ja hieman erilainen (humalainen) tumma ale. Jatkoon!
BrewDog, Rip Tide, 8% (batch 159)
Marris Otter-, Dark Crystal-, Caramalt-, Chocolate-maltaat, pahdettua ohraa, First Gold- ja Galena-humalaa, sekä lisänä muscovadosokeria. 65 IBU.
T: Tummanpuhuva ja syvä. Maukasta tummaa suklaata ja kaakaota ilmassa. Maltaisuuden ja kaakaoisen tummuuden alta tulee myös pientä imeläisyyttä ja ripaus hedelmäistä humalaa. Kevyt happamuus tuo syvyyttä paahtoon ja tummaan sävyyn. Paahteisuus ei ole hallitsevaa vaan mukava lisä. Aavistus lakritsia, joka kielii muscovadosta. Hyvä skottistoutin tuoksu.
M: Maussa alkua hallitsee kuivahko vahva tumma suklaa (niitä 90% tummia suklaita) ja tumma kaakaojauhe. Lisäksi on hieman hapanta maltaisuutta (mäski). Maku kuivuu ja katkeroituu loppua kohden. Paahteisuus on hillittyä ja peittyy hieman katkeran tummuuden alle. Suutuntuma on täyteläinen. Jälkimaussa katkeraa suklaata ja mietoa paahteisuutta. Tuoksu lupasi hieman parempaa. Maussa ehkä liikaakin miedon hapanta ja katkeraa tummaa suklaata.
BrewDog & 8-Wired, Dog Wired imperial pilsner, 6,8% (batch 168)
Tehty yhteistyössä Uusi-Seelantilaisen 8-Wired breweryn kanssa. Ainakin Munich-maltaita ja Nelson Sauvin-, sekä Motueka -humalaa
T: Sitruksinen ja pihkainen humalaisuus. Voimakkaasta humalaisuudesta huolimatta raikas ja kesäinen. Kevyttä yrttisyyttä ja mietoa hiivaa. Ei kovin monimuotoinen.
M: Alkuun suolainen ja katkera sekä hieman yrttisä (oregano ja tinjami). Suutuntuma on hieman väljähkö. Humalisuus on yrttisää ja ruokaisaa (pizza?). Tästä ei tule raikkautta lainkaan. Hiilihappoisuuskin on hyvin piilossa. Jälkimaussa humalaisuus säilyy ja lisäksi on hieman sitruksia, havua ja greipin kuorta. Ei kovin monimuotoinen. Pliisu humalainen pilsner.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti