04 lokakuuta 2024

Aberlour A'bunadh Alba, batch #009

Uudehko julkaisu Aberlourilta. Noin 87€ Systembolagetista. Sherryversio A'bunadh on melko klassikko jo ja erävaihtelusta huolimatta ollut aika hyvä kautta aikain. Ylipäänsä Aberlour on tunnettu sherrytynnyrikypsytetyistä viskeistä, joten mitenkäs jos otetaan pelkissä ex-bourbontynnyreissä kypsytettyä Aberlouria? On tullut aiemminkin maistettua IB pullotteina ja muistelen niiden olleen kivan kermaisia, puhtaita ja kirkkaan tasapainoisia. 


Aberlour A'bunadh Alba batch #009, 59,3%

Tuoksu on alkuun nuori, hyvin viherhedelmäinen, eli päärynää, vihreää omena, joiden lisäksi paahdettua viljaisuutta. Ajan kanssa ilma tekee tehtävänsä; tasapainoinen viljaisuus ja hedelmäisyys yhdistyy. Muistikuvien kermaisuus nousee esille. Vaniljaista kermaisuutta, juuri kypsynyttä vihreää ja keltaista hedelmää (omena, ylikypsä päärynä, hunajameloni). 

Maussa samaan aikaan voimakkuutta (kihelmöintiä ja terävyyttä) ja pehmeyttä (kermaisuutta ja jopa hieman öljyisyyttä). Maku jää lämpimäksi tuoden voikeksiä, kauramuroja, uuniomenaa ja kahvikermaa (?!). 

Etenkin jos unohtaa, että kyseessä on Aberlour (sherryprofiloitu), niin onhan tämä laadukas taidonnäyte NAS-viskiksi. Makua, aromeja ja suutuntumaa löytyy alusta loppuun. Tykkään tämän kermaisuudesta. Tislaamo taitaa myös bourbonkypsytykset, laatua piisaa.