16 maaliskuuta 2017

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä – päivitys 03/2017

En ole enää juuri ottanut kantaa Suomessa ajoittain vellovaan alkoholikeskusteluun. Syyt jääköön sen kummemmin perustelematta, mutta tietynlainen turhautuminen ja ähky siinä on taustalla. Lisäksi en ole ehkä riittävästi jaksanut välittää asiasta ja katsonut, että asian rummuttaminen ei tuo mitään muutosta.

Nyt kuitenkin kirjaan viimeisimmän tilannemuutoksen ylös blogiin, jotta asialle voi joskus myöhemmin naureskella, tai itkeskellä. Tullihan keskittyi viime vuonna karhuamaan maksamattomia veroja Suomeen. Verot koostuvat alkoholin valmisteverosta ja maahantuonnin arvonlisäverosta veronkorotuksineen ja veronlisäyksineen. Nyt uusin uutinenhan asiassa tuli Verottajalta tiedotteena:

Verohallinnon tiedote, 13.3.2017  Verohallinto verottaa alkoholin etämyyjiltä vuosina 2014–2016 laiminlyödyt arvonlisä- ja valmisteverot.  Alkoholin verkkokaupassa verovelvollisia ovat myyjät. Tämä koskee sekä kaukomyynnin arvonlisäveroa että etämyynnin valmisteveroja. Tällöin yksityishenkilö, joka ostaa näitä tuotteita, ei ole verovelvollinen.   
Tiedossamme on kymmeniä myyjiä, jotka ovat sijoittuneet yli kymmeneen EU-maahan. Laiminlyötyjen verojen määrä vuosina 2014–2016 oli noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.  
Verohallinto tekee verotuspäätöksen joko asiakkaan antamien tietojen perusteella tai arvioverotuksena. Apuna käytetään erilaisia vertailutietoja. Näitä ovat muun muassa maksu- ja kuljetustiedot sekä myyjien verkkosivuilla esitetyt tiedot. Lisäksi hyödynnetään Tullin kirjaamia valvonta- ja tarkastushavaintoja.  Suomen Tulli vastaa verovalvonnasta, joten Tulli tarkastaa muun muassa verkkokaupan alkoholilähetyksiä ja välittää tiedot Verohallinnolle veroharkintaa varten.  
Tulli vastaa myös verorikosasioissa esitutkinnasta. Vuoden 2016 aikana Tullin talousrikostutkinta on tutkinut suurimpia alkoholin etämyyjiä.  Lähiviikkoina Verohallinto ottaa yhteyttä myyjiin. Tietojen keräämisen ja verotusprosessin kestää useita kuukausia. Verohallinnon on mahdollista saada verotukseen ja perintään virka-apua toisilta EU-mailta.  Alkoholin maahantuontia sääntelee valmisteverotuslain lisäksi alkoholilaki. 

Tämähän on ollut jo vireillään jonkun aikaa, mutta nyt ilmeisesti on tehty ja saatu aikaan jotakin konkreettista. Saveur Bierehän lopetti toimitukset useampaankin maahan hiljattain (kyllä, juuri tulli/verotusasioiden takia) ja nyt esim. Whiskysite.nl heitti pyyhkeen kehään ja sanoi "fokit" hankalalle maalle.  Harmi. Kaupat saavat kyllä edelleen lähettää alkoholia Suomeen, kunhan hoitavat verot ja maksut Suomeen asianmukaisesti.

Nythän on käyty kauppoja läpi verottajan / tullin puolesta ja tiedossahan on kaupat jotka maksavat / eivät maksa maksujansa oikein. Taannoin oli myös iso osa kaupoista tiedossa, mutta Tulli ei ainakaan halunnut listoja luovuttaa, sillä kun näitä tiedustelin, se piti asiaa valmisteverotuslain mukaan salassa pidettävänä.

Itseäni oikeastaan huolestuttaa hieman se, että mitä nämä uudet "linjaukset" mahdollisesti aiheuttaa kotimaan tarjonnalle. Eli onhan se iso harmi mikäli ulkomailla toimivat verkkokaupat tyrehdytetään, mutta mikäli tästä seuraisi skenaario, että Alko supistaisi pitkällä tähtäimellä olutvalikoimiaan (syystä tai toisesta), niin tällöin alkaa olla kyllä melko huono tilanne niillä, jotka pitävät muusta kuin viinalagerista, vahvasta lonkerosta ja marjaviinoista.

Tämä esimerkiksi jos Alko alkaa kyttäämään enemmän niitä katteita ja "myydyimmät tuotteet" -kategorioita, niin voi äkkiä tulla käännöksiä tarjonnassa. Noh... en spekuloi enempää. Toivotaan järkevämpää alkoholipolitiikkaa ja toivotaan, että jotkin ulkomaankaupat tarjoisivat jatkossakin tuotteitaan meille tänne "who cares landiin".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti