12 marraskuuta 2015

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä – päivitys 12/11/2015


Useat varmasti jo huomasivatkin päivän uutiset, jotka liittyy alkoholin tilaamiseen ja ostamiseen ulkomailta verkkokaupoista. Ei tavallaan tule yllätyksenä näin suomalaisen näkökulmasta, mutta toisaalta, näyttääkö nyt myös EU meille keskisormea?

EU:n tuomioistuimen mukaan alkoholijuomien etämyyntiä koskeva alkoholilain kohta ei ole EU-oikeuden vastainen. Koskee etämyyntiä, siis esimerkiksi toisesta EU-maasta tilattaessa, kun myyjä järjestää kuljetuksen. Vedotaan tietenkin kansanterveydellisiin seikkoihin ja mitä lie höpöhöpöä.

"Tuomioistuin painottaa kuitenkin, ettei suomalainen alkoholin vähittäismyyntijärjestelmä saa olla syrjivä ja sen on aidosti perustuttava kansanterveyden suojeluun." 

Tuomioistuin nosti esille tilaviinien suoramyyntioikeuden ja kaikkea muuta höpöhöpöä, millä ei kuitenkaan ole juuri mitään hyötyä, koska se jätetään kansallisesti päätettäväksi. Ja koska Suomi.... lopputulokset voi arvata.

"Tullin toimintaan ja tiedottaa mahdollisista toimenpiteistä 19.11.2015. Tämän jälkeen Tulli päivittää ohjeistustaan tarvittavilta osin. Tullilla on oikeus ottaa haltuun tai takavarikoida ja tietyn ajan kuluttua hävittää sellaiset verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista säädettyjä veroja ei ole Suomessa asianmukaisesti maksettu. Samalla tavalla Tulli voi toimia niissä tapauksissa, joissa alkoholijuomat on tuotu maahan alkoholilain vastaisesti."

Lisätietona (jälkikäteen), tämä ei välttämättä tarkoita juuri mitään muutoksia nykykäytäntöön. Paketti vaihtaa omistajaa ulkomailla, kun paketti luovutetaan kuriirille. Harva lafka on kuitenkaan itse toimittanut perille saakka (mm. tapaus Alkotaxi). Näin ollen homma jatkuisi entiseen tapaan. Mutta taas koska Suomi ja koska Tulli, niin nähtäväksi jää kuinka innokkaasti aletaan soveltamaan oman käden oikeutta.

Ihan sama, taas niin täynnä tätä suomalaista politiikkaa, että jätän tän vain tähän muistutuksena valtion kansallisesta pelastustoimesta.

Noh, tämähän on vain eri tahojen tulkintaa.... katsotaan kun joku viksumpi tuota tulkitsee joskus...


taustaa STM (klick)

14 kommenttia:

 1. Niin, eiköhän hieman paisutella että koko nettimyynti voidaan kieltää. Eiköhän kyseessä ole se että Alkotaksin kaltaiset puljut ei saa myydä ja itse toimittaa tuotteita Suomeen. Jos ostat netistä ja kuljettaja on joku muu, niin edelleen sallittua. Tässä pelotellaan taas kansalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi kuin toivoa että näin olisi.... mutta Suomi. Saas nähdä....

   Poista
  2. Ei, niin kauan kuin Tullin kanta on tuo "alkoholin etämyynti Suomeen voidaan kieltää kokonaan." Tuossa päätöksessäkin otettiin kantaa kolmannen osapuolen kuljettamiin lähetyksiin niin, että olisivat osa vähittäismyyntiä. En epäile hetkeäkään, etteikö Tulli olisi valmis käyttämään tuota oikeuttaan haltuunottaa lähetyksiä, mutta tuolloin 19. päivähän sen näkee mitä tuleman pitää.

   Poista
  3. samoilla linjoilla... Tulli sai mielestään luvan ottaa lähetykset haltuun, ja TULEE käyttämään sitä oikeutta. Jos vaikka joku tästä valittaakin, ehditään hyvin hävittää lähetykset.
   Mutta entä jos joku liike maksaa verot Suomeen? Tänä vuonnahan oli joku juttu Tullista, jossa sanottiin, että oikein toimivia firmojakin on. Eikös näiden pitäisi pystyä jatkamaan bisnestä Suomeen, kun vaan tietäisi mitkä ne ovat....

   Poista
 2. Jostain tuon päätöksen kaivoin, mutta oli sen verran pykäläistä tekstiä, etten jaksanut kokonaan kahlata läpi, mutta miten tuohon kolmansien osapuolien alkoholikuljetuksiin oli otettu kantaa? Eikös se silloin myös koske Suomen sisäisiä kolmansien osapuolien kuljetuksia. Kuka saa yleensä kuljettaa alkoholia Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi suoraan tuossa päätöksen loppuratkaisussa:
   "SEUT 34 ja SEUT 36 artiklaa on tulkittava siten, että kun pääasiassa kyseessä olevan kaltaisen jäsenvaltion säännöstön mukaan myyjä, joka on sijoittautunut toiseen jäsenvaltioon, tarvitsee vähittäismyyntiluvan voidakseen tuoda alkoholijuomia vähittäismyyntiin ensin mainitussa jäsenvaltiossa asuville kuluttajille tilanteessa, jossa myyjä huolehtii kyseisten juomien kuljetuksesta tai antaa sen kolmannen tehtäväksi, mainitut artiklat eivät ole esteenä tällaiselle säännöstölle, kunhan tämä säännöstö on sellainen, että sillä voidaan taata tavoitellun päämäärän toteuttaminen eli tässä tapauksessa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelu, tätä päämäärää ei voida saavuttaa vähemmän rajoittavilla toimenpiteillä vähintään yhtä tehokkaasti eikä kyseinen säännöstö ole mielivaltaisen syrjinnän keino tai jäsenvaltioiden välisen kaupan peitelty rajoitus, minkä selvittäminen on ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen asiana."

   Poista
 3. Mikko Peltonen13/11/15 12:45

  Estetäänkö samaan perustuen esimerkiksi viskihuutokaupasta ostetut ns. käytetyt tuotteet? Pitääkö näistäkin tuotteista maksaa erillinen valmistevero Suomeen ?

  VastaaPoista
 4. Tämähän menee jännäksi, koska Saveur Biere -tilauksen on rajalla parin päivän päästä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaako tämä nyt jollain tavalla Saveurista tilattuihin lähetyksiin?

   Poista
  2. Alla olevassa linkissä Tullin edustaja kommentoi tilannetta hieman ikävällä sävyllä.

   http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/38202/6857ec94b5&t=EUtuomioistuin_Suomi_saa_kieltaa_alkoholin_etamyynnin

   Poista
  3. OK, kiitos linkistä. Taitaa jäädä pelko perseessä pari laatikollista jouluoluita tilaamatta. Kyllähän tämä vaikuttaa silmiin kuseskelulta taas, mutta hei, näin meillä Suomessa. Alkon tarjontakin on niin naurettava, varsinkin nettikauppoihin verrattuna että täytyy kait tässä alkaa itse paneskelemaan.

   Poista
  4. Vielä ei tiedetä kuinka nopeasti ja millä tavalla Tulli tulee reagoimaan tähän linjaukseen. Jonkinlainen välimuoto alkanee, kunnes hovioikeudessa käsitellään asia.

   Poista
  5. Huh, laatikot kotona. On muuten ensimmäinen oluttilaus lähes vuoteen, josta yksikään laatikko ei ole Tullin avaama.

   Poista