10 toukokuuta 2014

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä - The final conclusion

Jo muutama kuukausi sitten selvittelin Tullin näkökulmaa viskin ja oluen tilaamisesta internetistä ja jonkunen sähköpostiviesti tuli vaihdeltua puoleen ja toiseen. Tässä välissä on myös lehdistössä ollut jonkinmoista selvittelyä asiaan liittyen ja onpa tässä alkoholilakiakin hieman viilattu välissä (voimaan tullut uusi laki). Omat selvittelyt vielä jatkui näiden ensimmäisten julkaisujen jälkeenkin ja muutaman puhelinsoiton sekä sähköpostittelun jälkeen ajattelin vetää lyhyen johtopäätöksen asian tiimoilta tämän selvittelyn tuloksena.


Tässä siis lyhkäisyydessään tullin kanta, jonka sain asioidessani mm. vastaavan valmisteverotuksen osastolta tullin ylitarkastajan toimesta.

1. Alkoholin tilaaminen ulkomailta on täysin sallittua yksityishenkilön omaan käyttöön. Tilaaminen kaupalliseen tarkoitukseen edellyttää alkoholilaissa tarkoitettua lupaa (anniskelu-, vähittäismyynti- tms.).

2. Jos myyjän nettisivuilla ei selvästi todeta, että myyjä on etämyyjä ja vastaa veroista Suomessa, verovelvollinen on tilaaja. Myyjän on nimettävä veroedustaja, tai tehtävä ennakkoilmoitus ja annettava vakuus kustakin lähetyksestä erikseen. Jos myyjä ei selkeästi ilmoita tekevänsä näin, kyse ei ole etämyyjästä eikä etämyynnistä vaan yksityishenkilön hankinnasta, jossa verovelvollinen on tilaaja.

3. Mistä tilaaja voi tietää onko etämyyjällä veroedustaja tai onko se menetellyt "oikealla" tavalla? -Tilaaja on vastuussa edellisten kohtien selvittämisesta.

4. Tilaaja siis vastaa valmisteverotuslain 74 §:n nojalla veroista tilaamansa lähetyksen osalta, mikäli edellisten kohtien mukaisesti myyjä ei ole hoitanut veroja. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että on edelleen laillista tilata alkoholia omaan käyttöönsä, MUTTA tilaajan on tehtävä ennakkoilmoitus ja asetettava vakuus tulliin. Tämä hoituu Tullin sivuilta nettilomakkeillakin. Tulli kuittaa päätöksen mukaisen veron vakuudesta ja palauttaa mahdollisesti yli jäävän osan sille pankkitilille, jonka tuotteiden vastaanottaja on ilmoittanut vakuuslomakkeessa. Jos vakuus ei riitä kattamaan veroja, asiakkaan on maksettava verosta vielä puuttuva määrä verotuspäätöksen liitteenä olevan lomakkeen mukaisesti.

5. Herääkö tässä vaiheessa kysymys, entä jos en hoidakaan veroja? Tulli voi määrätä verot omasta aloitteestaan ilman, että verovelvollinen jättää veroilmoitusta. Kyse on arvio- tai jälkiverotuksesta ja silloin usein määrätään myös veronkorotus ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä. Ts. jos ilmoituksia ei ole tehty ja paketti tulee kotia muutamien tullin lomakkeiden ja tarrojen kera, kannattaa verot maksaa "kohtuullisessa ajassa". Muutoin verojen lisäksi tulee hieman "sakkoa" näiden laiminlyönneistä.

6. Tulli ei hävitä asiakkaan alkoholia sisältävää pakettia, ellei pakettia ole otettu Tullin haltuun ja ilmoitusvelvollisuutta laiminlyöty. Ko. tilanteessa Tulli ilmoittaa haltuun otetun lähetyksen tilaajalle verovelvollisuudesta. Mahdollinen kauppa- tai ostohinnan palautus ei kuulu Tullin toimivaltaan.
Jos Tulli ottaa lähetyksen haltuunsa tai sisällyttää lähetykseen veroilmoituskaavakkeet, tarkoittaa se, että tilaajan on suoritettava vero. Mikäli veroilmoitus jätetään kohtuullisessa ajassa (n. 1 viikko), ei verojen lisäksi veronkorotusta tai veronlisäystä määrätä.


Tässä siis tämänhetkinen tilanne 10.5.2014. Jos kaipaat mahdollisia lisäselvityksiä, alla on yhteystiedot Tulliin.

Valmisteveroneuvonta yksityisille p. 0295 5201 (8–16)
Valmisteveroneuvonta yrityksille p. 0295 52 321 (9–15)
valmisteveroneuvonta@tulli.fi

4 kommenttia:

 1. Ilkka Niskanen13/5/14 11:48

  Kiitos tämän lievästi sanoen epäselvän asian selvittelystä. Osaatko sanoa, minkälaisia vaikutuksia Alkotaxi-jutulla on tulevaisuudessa tähän soppaan? Jos/kun EU-tuomioistuin antaa vastaavan päätöksen kuin Ruotsin Rosengren-jutussa, mikä muuttuu? Jos tilaaminen omaan käyttöön on tälläkin hetkellä sallittua, mistä tuossa oikeusjutussa oikeastaan väännetään? Kovin on sekavaa tämä tavalliselle tallaajalle...

  VastaaPoista
 2. En ole kauhean tarkkaan tuohon tapaukseen perehtynyt, mutta ilmeisesti kiista on nyt siitä, että sama yritys myy ja kuljettaa itse Suomeen alkoholit/tupakat.

  Netistä voi tilata kyllä omaan käyttöön, kunhan omistusoikeus siirtyy ulkomailla. Asiakkaan on järjestettävä myös kuljetus itse, esimerkiksi tilata palvelu kuljetusliikkeeltä (kuljetusliike eri yritys). Sama yritys ei siis voi nykyisen tulkinnan mukaan myydä ja tuoda asiakkaalle alkoholia. Maahantuonti omaankaan käyttöön ei ole verovapaata, kuten yllä todetaan, vaan niistä on jonkun maksettava verot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis lisäksi kaupallinen maahantuonti edellyttää lupaa ja alkoholia voi myydä vain tukkumyyjille, Alkolle tai esimerkiksi ravintoloille.

   Poista
 3. Nuo liput ja laput kannattaa heittää saunan sytykkeeksi. Niillä ei ole merkitystä. Niitä on heitelty jo vuosia harvakseltaan.

  VastaaPoista