12 syyskuuta 2014

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä – päivitys 9/2014

Levitetään sanomaa, joka kirjoitettiin Reittausblogin kommenttiosioon, jotta kaikki asiasta kiinnostuneet pääsevät jyvälle. Tässä kommentti sellaisenaan ilman mitään korjailuja/muutoksia (koska olen edelleen ulkomailla ja bloggerin käyttö puhelimella on hidasta ja vaivalloista).

Lainaus:
Alkoholin nettiostaminen herättää jatkuvaa hämmennystä. Asiaa ei auta yksittäiset asiaa selittävät kirjoittelijat, jotka iloisesti sotkevat erilaisia tulkintoja vuosien varrelta. Asiaa haittaa myös eräät, pääsääntöisesti Virossa toimivat, yritykset, jotka pyrkivät luomaan tulkintaa joka tukee heidän liiketoimintaansa. Tulli on hämmennyksen aiheuttajana myös aktiivinen osapuoli. Tulli muutti verkkosivujaan ja "ohjeistustaan" 22.8.2014 siten, että viittaavat Valviran tulkintoihin alkoholin nettiostamisesta. Näiden ohjeiden mukaan kansalaisten on pakko järjestää kuljetus itse, jotta joutuvat myös valmisteveroista vastuuseen. Lehdistö taas toistaa Tullin, STM:n ja Ehyt ry:n näkemyksiä.

Seuraavassa faktaa ja taustatietoja:

1. Alkoholin etämyynti Suomeen on sallittu. Etämyynnissä myyjä järjesteää kuljetuksen, eli maksat tuotteet ja kuljetuksen myyjälle. Eli siis tyypillinen verkkokaupan ostoprosessi kuljetuksineen. Etämyynti monopolisoidussa maassa on testattu EU-tuomioistuimessa ns. Rosengren-tapauksessa (EU-tuomioistuimen päätös C-170/04), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua ja asiaa tulee tarkastella Sopimuksen Euroopan Unionin 34 Artiklan mukaan (SEUT 34) joka koskee tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

2. Valmisteverovelvollisuus etämyynnissä on myyjällä. Tämä on todettu yksiselitteisesti Valmisteverolaissa (79 § Etämyynti): "Etämyyjä on verovelvollinen." Yleensä keskusteluissa väitetään, että ostaja on myös vastuussa veroista, mutta tässä sotketaan ennen Rosengren-päätöstä ollut aikaa, jolloin etämyynti katsottiin kielletyksi ja ostajan piti järjestää kuljetus. Valmisteverolaki löytyy täältä:http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/2010018

3. Valviran ohjeistus on vanhentunut ja ohjeistaa yksityishenkilöistä järjestämään kuljetuksen itse ostaja on verovelvollinen). Valvira ei ole päivittänyt 17.3.2010 päivittämäänsä ohjetta maahantuonnista, mikä on kansalaisten harhaanjohtamista mikäli etämyyntimahdollisuutta ei tunnusteta. Yksityishenkilön maahantuontia koskeva ohje "Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti" löytyy täältä:http://www.valvira.fi/files/tiedostot/a/l/Alkoholijuomien%20nettikauppa_ohje.pdf

4. Tulli välttelee ja jopa harhaanjohtavasti alkoholin etäostamisen neuvontaa. Kun Tullin verkkosivuja selailee etusivulta lähtien, päätyy väistämättä seuraavalle sivulle: http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/alkoholin_tilaaminen_netista.js
Tämä sivu on päivitetty 22.8.2014 siten, että Tulli viittaa Valviran virheelliseen ohjeistukseen. Etämyyntiin ei enää viitata, vaan väitetään tilaajan joutuvan noudattamaan "tuontiedellytyksiä", jotka ovat kohdassa 3. esitetyssä ohjeessa. Tulli ei ole kuitenkaan poistanut kesäkuussa 2014 päivittämäänsä asiakasohjetta "Ostaisinko Internet-kaupasta - ohje tavaraa tilaavalle yksityishenkilölle", jossa kerrotaan etämyynti varsin selkeästi:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/index.jsp
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf

Internetin keskustelupalstoilla on esiintynyt myös tapauksissa, joissa EU-maista etäostetuissa alkoholilähetyksissä on ollut lisättynä Tullin valmisteveropaperit. Eräs tilaaja oli jättänyt paperit huomioimatta ja Tulli oli soittanut perään. Selvitettyään kyseessä olleen etämyynti, Tulli oli perääntynyt. Tullin virkailija oli kertonut kuitenkin, että joutuvat lisäämään papereita johtuen esimiesohjeistuksesta. Mikäli yksityinen yritys toimisi näin olisi kyseessä petoksen yritys ja siitä joutuisi vastuuseen oikeudessa. Maan tapa vai onko hallintoalamaiset toisen luokan kansalaisia?

Alkoholituotteiden nettiostaminen on laillista, eikä Tulli voi puuttua tilauksiin rikkomatta EU-sopimusta. Valmisteverovelvollisuutta ei voi lain mukaan etämyyntitapauksissa vyöryttää ostajalle.

Alkoholituotteiden nettiostaminen on mahdollisuus vaikuttaa kehnoon alkoholipolitiikkaan ja Alkon toimintaan. Voimme äänestää viikottain tai kuukausittain!

Tässä lyhyesti viinin tilaaminen (myös oluen ja viskin) pähkinänkuoressa:

6 kommenttia:

 1. Mainiota! Vihdoinkin faktapohjainen ja yksiselitteinen kirjoitus!

  VastaaPoista
 2. Nuo Tullilinkit menee johonkin Facebookiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti blogger kierrätti linkit m.facebookin kautta. Muutin linkit suoriksi.

   Poista
  2. Erinomaista työtä! Suurkiitokset tästä yhteenvedosta. Huomasin itse tämän saman Tullin Valvira-vedätyksen sattumalta, kun elokuun lopussa tutkin heidän sivujaan. Ohjeistusta oli muutettu, ja kaikesta päätellen se on tehty täysin tarkoitushakuisesti. Todella pöyristyttävää toimintaa viranomaiselta.

   Poista
  3. Kiitos kuuluu koosteen anonyymille kommentoijalle, jolta viimeisin kannanotto tuli!

   Poista
 3. Tullin sivuilta löytyi asialliset ohjeet etämyynnistä(ostosta). Ehkä ovat muuttaneet sivuja aktiivisten kansalaisten takia ��. Ensimmäistä tilausta laittamassa gourmondosta Saksasta. Vähän vaikeuksia maksuissa, mutta käväisenpä pankissa. Eipä tarvii paljon Viroon matkustella,

  VastaaPoista