24 maaliskuuta 2014

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä - Jatkoselvitystä

Kuva: ess.fi

Jatkoselvityksenä edellisen raportin (Viskin ja oluen tilaaminen internetistä) sähköpostivaihteluun vaihdoin muutaman puhelun luottokunnan, pankin ja tullin välillä. Lisäksi lähetin jatkoselvityspyynnön tullille muutamien kysymysten merkeissä.

Pankista ja luottokunnasta oltiin suurimmaksi osaksi sitä mieltä, että mahdollisten ongelmien setviminen jos paketti jää tulliin ja hävitetään, pitäisi tapahtua myyjän, tullin ja ostajan välillä. Pankki ja luottokunta ei siis sekaantuisi selvittelyyn lainkaan. Skenaariohan tässä olisi siis sellainen, että paketti on tilattu ja maksettu luottokortilla, mutta paketti hävitettiin tullissa. Jos etämyyjä, kuitenkin on haluton selvittämään asiaa (pahimmassa tapauksessa myyjää ei kiinnosta lainkaan), niin asiasta voisi tehdä reklamaatioselvityksen pankkiin (luottokortin myöntäjä). Tässä vaiheessa on hyvä lukaista kuitenkin luottokorttiehdot pankin sivuilta.

Pankki käsittelee tällaiset reklamaatiot tapauskohtaisesti. Pankkivirkailija ei halunnut ottaa tarkemmin kantaa esittämääni ennakkotapaukseen/näkemykseen, vaan korosti, että tapaukset arvioidaan tapauskohtaisesti. Hän kuitenkin mainitsi, että reklamaatio tulisi tehdä lähinnä lain rikkomisen johdosta. No mielestäni verojen maksun laiminlyönti taitaa kuitenkin kuulua tällaisen lain rikkomisen piiriin.

Tänään 24.3 sain vastauksia tullilta, koskien kysymyksiä jotka lähetin tullille vastattavaksi 14.3.2014. Ohessa suoraan sähköpostiviestistä poimitut vastaukset. Itse kysymyksiä ei näy, sillä kysymykset lähetin tullin sivuilta erillisellä lomakkeella.

Vastaukset 14.3.2014 sähköpostilla lähettämiinne kysymyksiin:

1. Alkoholin tilaaminen yksityishenkilön omaan käyttöön ulkomailta on sallittua. Tilaaminen kaupalliseen tarkoitukseen edellyttää alkoholilaissa tarkoitettua lupaa (anniskelu-, vähittäismyynti- tms.).
2. Jos toisessa jäsenmaassa kulutukseen luovutettua (=verotettua) alkoholia tilataan Suomeen, verovelvollinen on tilaaja (valmisteverotuslain 74 §). Mikäli Tulli havaitsee tällaisen lähetyksen, yhtenä vaihtoehtoisena toimintamallina Tullilla on liittää lähetykseen veroilmoituslomake veron ilmoittamista ja myöhemmin maksamista varten. Toinen vaihtoehto on ottaa lähetys Tullin haltuun (valmisteverotuslain 103 §) ja ilmoittaa tilaajalle verovelvollisuudesta. Verot voidaan määrätä viran puolesta, jos tilaaja ei täytä ilmoitusvelvollisuuttaan kohtuullisessa ajassa. Jälkimmäistä vaihtoehtoa ei resurssisyistä välttämättä käytetä pienehköjen satunnaisten lähetysten kohdalla.
3. Kts. edellinen vastaus.
4. Tulli ei hävitä asiakkaan alkoholia sisältävää pakettia, ellei pakettia ole otettu Tullin haltuun ja ilmoitusvelvollisuutta laiminlyöty. Ko. tilanteessa Tulli ilmoittaa haltuun otetun lähetyksen tilaajalle verovelvollisuudesta. Mahdollinen kauppa- tai ostohinnan palautus ei kuulu Tullin toimivaltaan.
5. Tilaaja vastaa em. valmisteverotuslain 74 §:n nojalla veroista tilaamansa lähetyksen osalta. Etämyynniksi, jossa verovelvollinen on etämyyjä, voidaan katsoa tilanne, jossa etämyyjällä on Suomessa veroedustaja tai etämyyjä on tuotteita Suomeen lähettäessään menetellyt valmisteverotuslain 80 §:ssä säädetyllä tavalla (ennakkoilmoitus, vakuus).  Mikäli näin ei ole menetelty, kyse on valmisteverotuslain 74 §:ssä kuvatusta yksityishenkilön hankinnasta, jossa verovelvollinen on tilaaja.
Että näin. Kyllä tämä on tehty vaikeaksi. Onnea meille. 

6 kommenttia:

 1. Olihan tuossa tuo 2. kohdan viimeinen lause ihan hyvä..

  Jälkimmäistä vaihtoehtoa ei resurssisyistä välttämättä käytetä pienehköjen satunnaisten lähetysten kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on ihan kiva kuulla, mutta siltikin on se teoreettinen mahdollisuus.

   Poista
 2. Vois alkaa jo pikkuhiljaa valmistelee sitä EU-kannetta. Tämä homma jos joku vielä kielletään ja äkkiä. Valitettavaahan tuo on, etenkin kun ~ 1000km on viroon matkaa. Ei noita alkon hintoja kestä perse pienituloisella ei mitenkään, ja viina kuitenkin kohtuudella maistuu ja nimenomaan kalliimmasta päästä.

  VastaaPoista
 3. Vajaat puolivuotta sitten jäi ensimmäisen kerran pistokokeeseen. Tullauslaput sisässä paketti tuli kotia. Maksoin poies.

  Tämä oli myös ensimmäinen kahden laatikon tilaus ja heti napsahti. Ehkä sattumaa. Aiemmat kuusi yhdenlaatikontilausta tulleet kotiin ongelmitta. Single malt viskeistä saanut vuosien varrella hurjat säästöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi hyvin olla sattumaa, mutta kyllähän tuo tavaramäärä hieman saattaa lisätä mielenkiintoa lähetystä kohtaan. Joka tapauksessa ikävä homma.

   Poista
 4. Valitettavaa ja liki tahallista toiminnan vaikeuttamista - siltä ainakin äkkiseltään tuntuu. Itse tilaan hyvin maltillisesti ja Tulli ei ole ainakaan vielä isommin kiinnostunut pulloistani. Tosin tilaan yhden kerrallaan ja ehkä 4 vuodessa. Ei ole tarvetta tilata enempää ja onneksi Alkosta saa ostaa lisää, eikä hintaerot varsinkaan kalliimmassa päässä ole mitenkään erityisen suuria. Prosenttuaalinen hintaero lienee suurin hintaluokassa 40-80€ liiikutaan 20-40% väillä. Taas jos mennään hintaluokkaan 250-500€ hintaerot ovat 5-20% välillä.

  VastaaPoista