12 maaliskuuta 2014

Viskin ja oluen tilaaminen internetistä


Julkaisuun tehty päivityksiä. Katso koko ketju: Viski ja olut nettikaupoista
Etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä. Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa Internet-sivuillaan tilauksen yhteydessä asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai jotenkin muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin. (Tulli.fi Asiakasohje nro 19 , yksityishenkilölle, helmikuu 2014)

Itse olen lähestynyt tullia tämän tilaamisasian johdosta useitakin kertoja, mutta vastaukset ovat vaihdelleet hyvinkin paljon riippuen virkailijasta. Eräänä päivänä laitoinkin viestiä tulliin sähköpostin muodossa ja kiteytin muutaman kysymyksen jota on netistä ajoittain nähnyt kysyttävän. Alla kysymykset jotka lähetin, kellertävällä pohjalla minun osuuteni sähköposteista ja valkoisella pohjalla tullin osuudet.


1. Mitä veroja tai tullimaksuja on maksettava, kun tilaa internetistä esimerkiksi olutta tai viskiä?
2. Kuka on vastuussa näistä verojen ja maksujen suorituksesta?
3. Mitä tapahtuu jos paketti jää tulliin ja veroja ei ole maksettu?
4. Mitä tapahtuu jos veroja ei kehotuksesta huolimatta makseta?
5. Valmisteveron alaisten tuotteiden myyntiin Suomeen liittyvät käsitteet kaukomyynti (arvonlisäverotus) ja etämyynti (valmisteverotus) tarkoittavat kuluttajan kannalta samaa asiaa ja esiintyvät yleensä aina yhdessä. Mitä tämä tarkoittaa?
6. ETÄMYYNTI. Tarkoittaako tämän kirjoituksen teksti sitä, että Jos tilaan esim hollannista 2 viskiä ja myyjä lähettää ne minulle kuriirifirman kautta, niin minä en ole verovelvollinen vaan kauppa joka ne lähettää? Entä jos kauppa ei huolehdi veroista, kenen vastuulle ne jää ja olenko syyllistynyt johonkin?

Vastausta joutui hieman odottelemaan, mutta sain kuin sainkin vastauksia. Liitetään nyt tähän vielä teksti, joka oli vastauksien ym perässä, vapauttaen tullin kaikesta vastuusta ;)
Sähköpostitse annetut vastaukset ovat osa Tullin yleisneuvontaa eivätkä ole sitovia. Tulli voi antaa hakemuksesta sitovan maksullisen ennakkoratkaisun arvonlisäverolain, valmisteverolain, väylämaksulain ja autoverolain soveltamisesta, ei kuitenkaan autoverolain mukaisesta verotusarvosta. Tariffia ja alkuperää koskeva sitova ennakkotieto on pääsääntöisesti maksuton.

Ja ne vastaukset siis seuraavanlaisia:

Hei.
Valmisteveron alaisten tuotteiden myyntiin Suomeen liittyvät käsitteet kaukomyynti (arvonlisäverotus) ja etämyynti (valmisteverotus) tarkoittavat kuluttajan kannalta samaa asiaa ja esiintyvät yleensä aina yhdessä. Valmisteverojen alaisten tuotteiden maahantuonnista peritään valmistevero, vaikka tavarasta olisi jo suoritettu vero toisessa jäsenvaltiossa. Valmisteveron alaiset tuotteet löytyvät: http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/verotus/valmisteverotettavat/index.jsp

Kun myyjä toimittaa EU-alueelta alkoholin Suomeen jonkun kuljetusyrityksen kautta, oli se sitten posti tai DHL tai rekka, on myyjä verovelvollinen Suomessa. Kyseessä on silloin etämyynti.
http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/verotus/valmver_alainen_toiminta/etamyynti/index.jsp


Jos etämyyjällä ei ole veroedustajaa Suomessa eikä hän ole asettanut vakuutta valmisteveroista etukäteen, lähetys jää tullin haltuun eikä sitä saa edes verot maksamalla haltuun. Joten jos tilaat tuotteita, tulee toimia seuraavalla tavalla:

•Ostajan on tilattava alkoholijuomat suoraan ulkomailla sijaitsevalta alkoholijuomien myyjältä käyttämättä välikättä Suomessa.

•Ostajan on maksettava alkoholijuomat suoraan myyjälle ennen niiden kuljettamista Suomeen. Maksua ei saa suorittaa myyjän edustajalle Suomeen.

•Myyjän on luovutettava alkoholijuomat ostajalle tai hänen ilmoittamalleen edustajalle esimerkiksi kuljetusliikkeelle Suomen rajojen ulkopuolella.

•Kuljetusliikkeen on oltava myyjästä riippumaton, itsenäinen yritys.

•Ostajan ja kuljetusliikkeen välillä on oltava erillinen sopimussuhde, ja ostajan on maksettava kuljetusliikkeelle kuljetuksesta erikseen.

•Juomat on kuljetettava suoraan Suomeen asiakkaalle, ei esimerkiksi myyjän välivarastoon.
Satunnaisena vastaanottajana toimiminen ei vaadi Tullin antamaa erillistä lupaa, mutta jäljempänä selostettavia menettelyjä on kuitenkin noudatettava.

Ennen lähettämistä tulli vaatii lähetyksestä vakuuden, joka on tuotteista myöhemmin kannettavaksi tulevan veron suuruinen. Vakuuden voi asettaa myös postitse.
Vakuuden asettaminen postitse tarkoittaa sitä, että vakuuslomake täytetään valmiiksi ja lähetetään tulli.
Kun maksusuoritus näkyy tullin tilillä, vakuuslomake leimataan ja lähetetään asiakkaalle ja edelleen lähetettäväksi myyjälle liitettäväksi kuljetuksen mukaan ja säilytettäväksi. 


Kun alkoholien lähettäjä on saanut Suomen tullilaitoksen vahvistama 1. kappaleen , voidaan tavarat lähettää Suomeen.

Vakuuslomakkeen mukana tulee olla proforma lasku tai kauppalasku sekä lähetyslista, josta ilmenevät tiedot lähettäjästä ja tavarasta.

Kun lähetys saapuu Suomeen, tulee sitä tehdä tullipiirille veroilmoitus neljän arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hän on vastaanottanut tuotteet. Tullipiiri kuittaa päätöksen mukaisen veron vakuudesta ja palauttaa mahdollisesti yli jäävän osan sille pankkitilille, jonka rekisteröimättömän elinkeinonharjoittaja on ilmoittanut vakuuslomakkeessa. Jos vakuus ei riitä kattamaan veroja, asiakkaan on maksettava verosta vielä puuttuva määrä verotuspäätöksen liitteenä olevan pankkisiirtolomakkeen mukaisesti. 

Vakuuslomake löytyy
Veroilmoituslomakkeet löytyvät:
Apuna laskutoimituksessa voi käyttää sivuilla olevaa alkoholiverolaskuria:
Lisätietoa esitteestä Ostaisinko Internetkaupasta:


Huhhuh. Ei voi muuta sanoa. Asia ei tuosta minulle vielä täysin valjennut ja heräsi vielä hieman jatkopohdittavaa ja niinpä ajattelin laukoa vielä muutaman kysymyksen virkailijalle asiasta. Alta näette kysymyksen ja vastauksen kysymykseen.

Jatkokysymys:
On tapauksia, jossa ostajalle saapuu paketti, joka on tullin avaama. Paketissa on siis esim. 2 pulloa väkevää alkoholia ja tulli on avannut sen. Nämä ovat tilattu ulkomailta ja niistä ei ole maksettu Suomeen veroja, tai maksuja. Silti tulli laittaa tullin teipit pakettiin ja lomakkeita mukaan ja antaa paketin jatkaa asiakkaalle. Miksi näin? Ja mitä pitää tehdä tässä tapauksessa jos näin on käynyt?
Vastaus: 
Jos lähetys sisältää alkoholia, lähetetään aina veroilmoituslomakkeet ja niiden kanssa aina saate, jossa ohjeet.

Silloinhan ei tiedetä, miten vastaanottaja on hoitanut tilauksen.

Valmisteveron alaisten tuotteiden ostaja on velvollinen suorittamaan valmisteveron, jos hän ostaa valmisteveron alaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja järjestää itse niiden kuljetuksen Suomeen toisen yksityishenkilön tai kuljetusliikkeen välityksellä ilman, että myyjä osallistuu kuljetusjärjestelyihin. Ennen tuotteiden lähettämistä Suomeen ostajan on ilmoitettava tuotteista Tulliin ja asetettava vakuus suoritettavasta valmisteverosta. Ostajan on annettava tuotteista veroilmoitus neljän arkipäivän kuluessa tuotteiden vastaanottamisesta.
Tuotteiden etämyyjä on verovelvollinen etämyyntinä myydyistä tuotteista. Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen.

Lisätietoa ohjeesta Ostaisinko Internetkaupasta:


Saitteko tästä nyt selvää? Itselläni ei tämänkään jälkeen ollut tyhjentynyt olo, joten tuli pieni luovuttamisen meininki. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä johonkin ajankohtaisohjelmaan hieman keskustelemaan asiasta muutaman ministerin ja vaikkapa asiantuntijoiden ym kanssa, jossa voisi saada hieman vastauksia asioihin selkokoilellä....vai saisikohan?

Kaikesta huolimatta minullekin jäi tästä sellainen loppufiilis, että tilaaminen on täysin laillista ja kaikki veroasiat jää tällaisessa etämyynnissä myyjän vastuulle. Se miksi tulli sitten kalastelee meidän tilaajien rahoja lipuin ja lapuin on varmaan sitten toinen asia; yritetäänkö meitä sinisilmäisiä uskotella maksumiehiksi? Tiedä häntä....

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirjeenvaihto, kiitoksia. Hieman aseeton olo näyttää olevan tullissakin. Eivät oikein tiedä miten toimia.

  VastaaPoista
 2. Harrin blogissakin jo kerkesin mainostaa gourmodo.de:tä, missä ainakin blendedit ovat erittäin halpoja (oma ensiviskini 70cl Ballantine's Finest 13,90€), jos joku täällä niitä nauttii ;D Single malteihin en ole perehtynytkään, mutta pikaisella pistokokeella Bowmoren 12yo oli vielä 5 euroa halvempi (29,90€) kuin muissa verkkokaupoissa. Eivätkä maltilliset postit ainakaan rajoita pienien erien tilaamista.

  VastaaPoista
 3. Juu näyttää olevan kohtalaisen hintaista. Itselläni ei ole kokemusta kyseisestä lafkasta vielä, mutta harvemmin ostelenkaan blendejä. Varteenotettava vaihtoehto jos nuo kiinnostavat, myös postikulujen osalta.

  VastaaPoista
 4. Tuli vain mieleen tuossa, jotta mitenköhän se Hollannista tilattu lähetys yleensä joutuu Tullin haltuun, kun ei se edes mene Tullin kautta. Sisämarkkinoita, nääs. Ei muuta kuin sopimus sellaisesta kuljetuksesta, että tulee suoraan kuriirilla kotiovelle ja asia onpi pihvi. Pakettikorttiin kyvaus, että 'meijerituotteita'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisämarkkinat tai ei, ulkomaanposti kulkee tullipostin kautta. Olisi aivan liian helppo tapa lähettää alkoholin sijaan jotain muuta - vahvempaakin jos valvontaa ei olisi.

   Poista
 5. Anonyymi7/4/14 12:11

  Veikkaanpa, että suomalainen arvailupolitiikka kokee piakkoin äkkikuoleman. Hovioikeus on tehnyt aloitteen asiassa:
  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Alkotaksi%20eut-18581

  VastaaPoista
 6. mydrink.ee testattu, tosi hieno valikoima malt viskejä ja myös olutta on halpaa. Itella toimiti tavarat pakettiautomattiin kolmella päivällä. Kuljetuskulut 17,25 euroa tulee maksaa tavaran vastaanottaessa pakettiautomaatista ja ei mitään muuta.

  VastaaPoista
 7. "Jos lähetys sisältää alkoholia, lähetetään aina veroilmoituslomakkeet ja niiden kanssa aina saate, jossa ohjeet. Silloinhan ei tiedetä, miten vastaanottaja on hoitanut tilauksen."

  Aika mahdottumuus katsoa paketin sisältä löytyvää kuittia jossa on eritelty MYYJÄLLE MAKSETUT POSTIMAKSUT ja tehdä johtopäätökset siitä kukakohan sen kuljetuksen on hoitanut.

  VastaaPoista
 8. Ilkka Niskanen19/1/15 00:29

  Oliko tässä (tai jossain muussa) kirjoituksessa aiemmin tuo mainitsemasi lista viskikaupoista? Muistaisin sellaista joskus lukeneeni mutta en enää löydä sitä. Vai oliko se jossain toisessa blogissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkka Niskanen24/1/15 14:19

   Viimeistä lukuun ottamatta nuo onkin tuttuja. Hakusessa oli nimenomaan lista, joka olisi ollut helppo linkittää toisaalle. Kiitos kuitenkin.

   Poista
 9. M.Jaakkola4/3/15 22:15

  Ei viskilistaa, mutta listaa kuitenkin tuolla: http://www.tallinnatutuksi.fi/p/tilaa-juomat-ja-ruuat-netin-kautta-ales.html Viskiä saa monestakin paikasta, Nikolaksen listan neljän lista kyllä todella hyvä.

  VastaaPoista
 10. Kuinkahan monelle on oikeasti käynyt niin, että paketti on jäänyt tulliin, eikä sitä saa sieltä kirveelläkään. Käsi ylös jos olet kuullut kenellekkään näin tapahtuneen. Virkailija selvästi laittoi sanansa niin sekavasti ihan pelotellakseen tilaajia. Tullilla epäilemättä ei ole resursseja tuon kuvauksen mukaiseen paperirumbaan, varsinkin jos tilailu lisääntyy entisestään.

  VastaaPoista